Slovenija

Nadzornemu svetu Luke Koper bo predsedoval odvetnik SDS in Janeza Janše

Primož Cirman, Tomaž Modic / Necenzurirano.si
1. 7. 2021, 19.35
Posodobljeno: 1. 7. 2021, 19.37
Deli članek:

Država je kot največja lastnica v nadzorni svet Luke Koper imenovala pet članov.

Arhiv Svet24
Luka Koper je dobila nove člane nadzornega sveta.

Slovensko okno v svet bo po novem pod nadzorom Francija Matoza, odvetnika SDS in Janeza Janše, ki je od lani že član nadzornega sveta Slovenskih železnic.

Ob njem bo sedel Božidar Godnjavec, uslužbenec ministrstva za infrastrukturo, ki ga je država predlagala tudi za nadzornika Elektra Ljubljana. Oba z Matozom prihajata iz kvote SDS. Iz kvote NSi prihaja Nevenka Črešnar Pergar, nekdanja generalna sekretarka Foruma 21, ki ga je ustanovil nekdanji predsednik Milan Kučan, in visoka funkcionarka v vladah LDS.

Imenovali so še Rada Antolovića, ki je nadzorni svet Luke Koper vodil že v času vlade Mira Cerarja (SMC), in Andreja Koprivca, nekdanjega projektnega menedžerja v Luki Koper, ki je tudi nadzornik v Elektru Gorenjska, v preteklosti pa je nadzoroval Istrabenz in Avtotehno.

Še največ razprave je bilo glede ponovnega imenovanja Rada Antolovića, enega od članov odbora direktorjev družbe DP World, ki upravlja pristanišče v Dubaju v Združenih arabskih emiratih. Mali delničar Viktor Udovič je namreč opozoril na nekatera domnevna neskladja v Antolovićevem uradnem življenjepisu, iz katerega po njegovi oceni izhaja, da je začel delati že v drugem letniku srednje šole. Vprašanja so se pojavila tudi v zvezi z njegovo diplomo, ki naj bi jo pridobil na ljubljanski univerzi, kjer pa fakultete za pomorstvo ni bilo.

Po naših informacijah naj bi nadzornemu svetu Luke Koper predsedoval Matoz, že v prihodnjih mesecih pa naj bi prišlo do sprememb v upravi, iz katere se bosta morala posloviti Irma Gubanec in Metod Podkrižnik, ki je vanjo prišel v kvoti SD. Po naših informacijah naj bi imel resnejše možnosti, da ostane v upravi, le njen predsednik Dimitrij Zadel, ki naj bi mu pri tem pomagala NSi.

Delničarji Luke Koper so sicer odločili, da se bo za izplačilo dividend namenilo skoraj 16 milijonov evrov, kar je 1,14 evra na delnico. To je malce več kot lani. Preostanek od skoraj 31 milijonov evrov lanskega bilančnega dobička po sklepu skupščine ostaja nerazporejen.

STA
Franci Matoz, odvetnik SDS in njenega predsednika