OSTANI ZDRAV

Se še spomnite te čudežne aplikacije?

Žiga Kariž
1. 7. 2021, 18.00
Deli članek:

Aplikacija Ostani zdrav bi morala biti sodobna tehnološka pomoč epidemiologom pri zajezitvi širjenja okužb s koronavirusom, a uporabnikov ni prepričala.

STA
Funkcionalnost aplikacije se povečuje s številom uporabnikov.

Lani pred razmahom drugega vala epidemije so slovenski epidemiologi dobili pomoč v obliki mobilne aplikacije Ostani zdrav. Ta naj bi s pomočjo telefonov beležila morebitne tvegane stike z okuženimi osebami, uporabnike na to opozarjala in jim omogočala, da se pravočasno samoizolirajo ter tako virusu otežijo širjenje. Žal Slovenci aplikacije do zdaj niso popolnoma sprejeli in marsikdo je nad njo tudi obupal. Do 20. junija si jo je na mobilne telefone namestilo okoli 380 tisoč Slovencev in Slovenk, koliko pa jih aplikacijo tudi uporablja, je nemogoče ugotoviti, saj zaradi varovanja osebnih podatkov in načina delovanja aplikacije ta podatek ni na voljo.

Mnogo kritik

Aplikacija se je od samega začetka soočala z velikimi težavami in mnogo je bilo kritik na račun njenega delovanja. Tako smo tudi pri nas pisali o primeru, ko je bralcu čez noč pokazala 16 visoko tveganih stikov, čeprav je bil praktično ves čas doma zaradi omejitev gibanja. Po pogovoru s tehnično pomočjo so ugotovili, da je aplikacija beležila stike prek stene stanovanja, saj je imela v tem času potrdilo o okužbi soseda. Kasneje so snovalci spremenili parametre beleženja tveganih stikov, ob tem pa aplikacija več dni ni delovala. Po tem naj bi po zagotovilih pristojnih delovala bolj ali manj brez težav, a uporabniki so ugotavljali, da jim tveganih stikov odtlej skorajda ne zaznava več. Na nas se je obrnil bralec, ki trdi, da aplikacija ni zaznala niti stika z njegovo ženo, pri kateri so okužbo potrdili in s katero je bil ves čas v tesnem stiku.

Zaupanja v aplikacijo ni

Da Slovenci rešitvi, nad katero bdi ministrstvo za javno upravo (MJU), ne zaupamo, kaže tudi število vnesenih TAN-kod. Junija je bilo v aplikacijo vnesenih vsega 128 kod, čeprav jih je bilo izdanih »triglavskih« 2864. Število vnesenih TAN-kod je že ves čas delovanja aplikacije skromno in onemogoča izkoriščanje potenciala te tehnološke rešitve. Ob umirjanju epidemije so tudi pristojni skorajda prenehali pozivati k njeni uporabi. Konec meseca sicer poteče pogodba, ki jo je z ustvarjalci aplikacije sklenilo ministrstvo za javno upravo, in vprašanje je, ali je ob takem neuspehu smiselno podpisati novo in še vlagati v rešitev, ki je državljani niso vzeli za svojo.

Aplikacija je ključno orodje

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) nimajo nikakršnih dvomov. Menijo, da je manjše število vnosov TAN-kode zgolj posledica manjšega števila potrjenih primerov okužb in da je vnos TAN-kod sorazmeren z razširjenostjo uporabe. »Želimo si, da bi aplikacija imela ponovni zagon, da bi skupaj gradili na stabilni in široki bazi uporabnikov ter da bi čim prej implementirali in podprli nove funkcionalnosti (na primer 'event registry'), ki aplikaciji omogočajo upoštevanje tudi aerogenega-aerosolnega prenosa v zaprtih prostorih. Aplikacija bi morala imeti osrednjo vlogo. Tudi ko karanten ne bo več, tudi ko tradicionalnega iskanja stikov ne bo več, aplikacija lahko ostaja ključno orodje obveščanja in omejevanja širjenja okužbe (na neinvazivni način, ki ščiti zasebnost),« so prepričani o smiselnosti nadaljnje uporabe.

V kratkem nova pogodba

Tudi na ministrstvu za javno upravo ni nobenih dvomov o uporabnosti: »Že ena sama aktivna uporaba aplikacije Ostani zdrav, ki pomeni prekinitev verige morebitnih okužb z virusom SARS-CoV-2, pomeni, da je aplikacija, ki deluje na povsem prostovoljni osnovi, pri čemer apelira na odgovornost vsakogar od nas in je le eden v okviru vrste ukrepov, dosegla svoj namen,« so nam povedali. Do zdaj je ministrstvo za javno upravo za namen prilagoditve in vzdrževanja aplikacije sklenilo dve pogodbi. Vrednost prve pogodbe je 4026 evrov, vrednost druge, ki je potekla včeraj, pa 31.842 evrov. V teh dneh pa se zaključuje razpis za nadaljnje vzdrževanje aplikacije Ostani zdrav. Nova pogodba bo sklenjena za dve leti, z odpovednim rokom en mesec, in njena vrednost bo zagotovo znatno višja kot vrednost prejšnjih dveh.

Aplikacija se še razvija

Kot so povedali na MJU, bodo aplikaciji dodajali nove funkcionalnosti, ob tem pa poudarjajo, da so sistemi aplikacij znotraj EU med seboj povezani, zato je uporaba smiselna predvsem v času, ko se večina Slovencev odpravlja na počitnice, mnogi tudi v tujino.

Bobo
Minister Boštjan Koritnik je na Prešernovega trgu v Ljubljani na stojnici ponujal aplikacijo.