o prihodnjem ravnanju

Počivalšek in Erjavec bosta danes sestankovala s svojimi poslanci

A.S./STA
18. 12. 2020, 08.24
Posodobljeno: 18. 12. 2020, 08.24
Deli članek:

Potem ko je DeSUS v četrtek izstopila iz koalicije, naj bi bilo danes več znanega o prihodnjem ravnanju poslancev DeSUS in SMC. Predsednik DeSUS Karl Erjavec bo poskušal prepričati vse svoje poslance, da bi sledili odločitvi organov stranke. Prvak SMC Zdravko Počivalšek pa bo medtem svoji poslanski skupini predlagal nadaljnje sodelovanje v vladi.

Bobo
Predsednik DeSUS Karl Erjavec bo poskušal prepričati vse svoje poslance, da bi sledili odločitvi organov stranke.

Svet DeSUS je v četrtek izglasoval predlog za izstop iz koalicije in podprl strankinega predsednika Karla Erjavca pri kandidaturi za mandatarja. Erjavec pričakuje, da bo odločitvam organov stranke sledila tudi poslanska skupina, s katero se bo danes sestal.

Po njegovih navedbah sta poslanca Franc Jurša in Jurij Lep na svetu stranke podprla oba sklepa. V minulih dneh pa so iz poslanske skupine prihajale informacije, da morda ne bodo sledili odločitvi organov stranke v tem primeru in bi se utegnili odločiti za samostojno pot.

Prvak NSi Matej Tonin je sicer v četrtek pozno popoldne prek Twitterja sporočil, da je po opravljenih pogovorih jasno, da ima trenutna vlada trdnih 47 glasov v DZ. Vsem poslancem se je zahvalil za državotvoren pristop, "kljub izjemnim pritiskom".

Po neuradnih informacijah so v četrtek potekali številni pogovori s poslanskimi skupinami in posameznimi poslanci.

Danes bo s svojimi poslanci sestankoval tudi predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki jim bo predlagal nadaljnje sodelovanje v vladi s ciljem uresničenja koalicijske pogodbe. To bo predlagal tudi organom stranke, a za zdaj še ni znano, kdaj bodo zasedali.

V opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB, ki so vključene v KUL, so v četrtek pozdravili odhod DeSUS iz koalicije. Želijo si, da bi konstruktivno nezaupnico vložili čim prej, če je mogoče že letos. Pri tem računajo na poslance iz vrst DeSUS in SMC.

Medtem pa v aktualni vladi še ostajata dva ministra DeSUS, saj je odločitev o njima stranka prepustila premierju Janezu Janši. Ta je sicer pozval, naj se kadri DeSUS v vladi odločijo, ali so v vladi ali v opoziciji.