Čez nekaj dni bolj jasno?

Strokovna skupina pripravlja še dodatne, strožje ukrepe

C.E./STA
9. 11. 2020, 18.54
Posodobljeno: 9. 11. 2020, 21.37
Deli članek:

Epidemiološka slika se naj bi razjasnila v nekaj dneh, ocenjuje vodja vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović.

Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična

Trenutno ena najbolj znanih infektologinj v Sloveniji pravi, da je slika glede koronavirusa še vedno nejasna, nekoliko nižje številke pa so lahko posledica vikenda. "Izjemno nas skrbi situacija v bolnišnicah, število bolnikov se veča, čeprav ne s takšnim tempom kot prejšnje dni," je povedala v izjavi za medije.

Beovićeva je poudarila, da je treba počakati tako z morebitnim sproščanjem kot zaostrovanjem ukrepov.  Ocenjuje, da bo se bo epidemiološka slika razjasnila v nekaj dneh, s sproščanjem ukrepov pa bi bilo smiselno počakati vsaj do konca novembra.

Proti morebitnemu sproščanju ukrepov je tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Po poročanju Televizije Slovenija je na sobotni seji predlagal, da bi se po potrebi, če bi prišlo do poslabšanja, ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 še zaostrili. Svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje naj bi pripravljala predlog dodatnih omejitvenih ukrepov tudi v gospodarstvu, o katerih bo v prihodnjih dneh odločala vlada. V oddaji 24UR na televiziji Pop TV pa so šli še dlje. Po njihovih informacijah naj bi Gantar premierju Janezu Janši med možnimi predlogi ponudil popolno zaustavitev javnega življenja za krajši čas. Gantarjevim predlogom naj bi odločno nasprotoval gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Janša: ukrepi kažejo pozitivne rezultate

Predsednik vlade je sicer zvečer na Twitterju zapisal, da ukrepi za zajezitev drugega vala covida-19, sprejeti 26. oktobra, kažejo pozitivne rezultate. Zahvalil se je vsem, ki ukrepe dosledno upoštevajo, obenem pa je opozoril, da še nismo iz vala in je še vedno potrebna skrajna previdnost. "Omejimo stike na najnujnejše, da bomo lahko kmalu živeli bolj normalno," je še pozval premier.