zanikajo obtožbe

Huawei: slovenska blokada nima veze z varnostjo, le s politiko

B.K.
6. 10. 2020, 13.55
Posodobljeno: 25. 4. 2023, 10.00
Deli članek:

Slovenska vlada naj bi v kratkem Huawei označila za dobavitelja z visokim tveganjem. Predstavniki kitajskega podjetja trdijo, da spoštujejo vso zakonodajo, njihovi izdelki pa so ustrezno certificirani. V ozadju ni skrb za varnost, pač pa geopolitika, so prepričani.

STA
Radoslaw Kedzia (v ozadju), Mariann Krajczarne Gecse (levo) in Histro Zhang.

V začetku oktobra je vlada pričela s pripravljanjem sklepa, ki bi kitajsko telekomunikacijsko družbo opredelil kot "dobavitelja z visokim tveganjem". Gre za odločitev, podobno tisti v Združenih državah Amerike, ki bi kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu onemogočila postavljanje telekomunikacijskih omrežij. Pri pripravi predloga sklepa naj bi z vlado sodelovali tudi predstavniki vseh štirih največjih operaterjev, so pred časom poročale spletne Finance.

Omrežja ne bodo več delovala na Huaweijevi tehnologiji

Vlada naj bi sklep sprejela kmalu, ko bo sprejet, pa bo omejil operaterje mobilnih komunikacijskih omrežij. Ti namreč za postavljanje in vzdrževanje svoje omrežne infrastrukture ne bodo več smeli kupovati Huaweijeve tehnologije. Tisti operaterji, ki na svojih omrežjih že uporabljajo Huaweijevo tehnologijo, pa bodo to morali zamenjati.

Namero slovenske vlade so na današnji tiskovni konferenci v Ljubljani komentirali predstavniki Huaweija. Ti so nad njo "resno zaskrbljeni", a obenem poudarjajo, da se iz slovenskega trga ne bodo umaknili, četudi bi vlada sklep potrdila.

Bobo
Slovenski zunanji minister Anže Logar in ameriški državni sekretar Mike Pompeo ob podpisu izjave o varnosti omrežij 5G.

Janša: Ta sklep ni bil predlagan, razprave še ni bilo

Na današnji novinarski konferenci o ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa je premier Janez Janša komentiral tudi vprašanje o blokadi Huaweija. "Slovenska vlada je nekajkrat obravnavala, tudi Svet za nacionalno varnost je obravnaval tako imenovano temo kibernetske varnosti. V skladu s temi zaključki so pripravljeni okviri za ravnanje, tudi ko gre za izvor komercialnih ponudmnikov pri telekomunikacijah. Razprave o konkretnih podjetjih pa zaenkrat še ni bilo," je dejal Janša. Sklep tako po besedah premierja še ni bil predlagan. Je pa ob tem izrazil prepričanje, da so s Huaweijem "povezana nekatera tveganja povezana s kibernetsko varnostjo."

Kombinacija "predsodkov in geopolitike"

"Po poročanju novinarjev je [slovenska] vlada določila šest točk, po katerih se družbo označi za visoko tvegano. Te točke nimajo nič opraviti s kibernetsko varnostjo. So kombinacija predsodkov in geopolitike in ne bodo izboljšale kibernetske varnosti," je dejal Radoslaw Kedzia, podpredsednik centralne, vzhodnoevropske in nordijske regije pri Huawei Technologies. "Proces določanja, kdo je in kdo ni dobavitelj z visokim tveganjem, je zelo nejasen. Nejasno je, kdo odloči. Ali nekdo o tem glasuje, odloči to ena oseba? S podjetjem, ki ga se ga označuje [za visoko tveganega] ni vzpostavljenega nobenega stika, prav tako ni možnosti za pritožbo. Po našem mnenju je to v nasprotju s slovensko ustavo, evropsko in mednarodno zakonodajo, z zakoni o konkurenci v Sloveniji in mednarodnimi pogodbami."

Da jih vlada ignorira, je poudaril tudi generalni direktor Huawei Technologies Slovenija Histro Zhang. "[Vladi] smo poslali uradno pismo, a doslej še nismo dobili nobenega odgovora." Zhang je ob tem zagotovil, da bodo slovenski uporabniki še vedno lahko uporabljali Huaweijevo tehnologijo, saj se družba iz Slovenije ne bo umaknila. "Tudi v primeru, da bi vlada potrdila takšen sklep, tako Slovenije ne bomo zapustili," je dejal.

Predstavniki podjetja prav tako niso seznanjeni s tem, po kakšnih kriterijih jih je vlada ocenjevala, niti ali so bili oceni tveganja podvrženi tudi drugi dobavitelji. "Informacije smo dobili iz medijev in mediji govorijo le o tem, da bo za dobavitelja z visokim tveganjem označen Huawei," je dejal Kedzia. "Prepričani smo, da je za zagotovitev varnosti potrebno, da gredo vsi dobavitelji skozi isti proces." Kedzia je ob tem izrazil tudi prepričanje, da za oceno tveganja ne stojijo strokovne odločitve, pač pa politični pritiski. "Že v preteklosti smo videli, da ko ima nek izdelek nekega dobavitelja varnostne pomanjkljivosti, to ne pomeni avtomatsko, da postane ta dobavitelj tvegan. Mislim, da bi ocena morala potekati enako za vse in biti osnovana na oceni produkta ne pa, da se stigmatizira enega dobavitelja zaradi političnih pritiskov."

Huawei
Huawei se ne bo umaknil s slovenskega trga, so zagotovili predstavniki podjetja.

Posledica podpisa izjave med Logarjem in Pompeom

Ob tem velja spomniti, da je zunanji minister Anže Logar ob avgustovskem obisku ameriškega kolega Mikea Pompea podpisal deklaracijo o varnosti omrežij 5G, v kateri se Slovenija pridružuje Združenim državam Amerike pri ocenjevanju dobaviteljev tehnologij za omrežje 5G. Ta ocena je zaenkrat doletela le Huawei, proti kateremu je tudi bil namenjen del nedavne Pompeove turneje po Evropi. Investicije kitajskega podjetja je namreč večkrat označil za "plenilska dejanja", podobne izjave kot v Sloveniji pa je sopodpisal še v nekaterih drugih vzhodnoevropskih državah. V spor med velesilama se je očitno tako zdaj vpletla tudi Slovenija.

Kedzia je sicer vse obtožbe na račun podjetja zanikal. Huawei spoštuje vso zakonodajo, ustreznost svojih izdelkov pa dokazuje s številnimi certifikati, je dejal. Pri svojem poslovanju je povsem transparenten in je ves čas odprt za pojasnila, je še dodal. Izpostavil je tudi, da je Slovenija prva država v Evropi, ki se je odločila za "tako strog in diskriminatoren ukrep". Naložbe Huaweia v najnovejše telekomunikacijsko omrežje 5G sta sicer delno prepovedali že britanska in francoska vlada, po poročanju medijev pa naj bi to v kratkem storila tudi Nemčija.