Odstopila pred razrešitvijo, tudi iz stranke Desus

Slovo v črnino oblečene ministrice Aleksandre Pivec

C.E./STA
5. 10. 2020, 15.57
Posodobljeno: 5. 10. 2020, 18.10
Deli članek:

V državnem zboru bi razrešili kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, a je sama tik pred tem odstopila.

Bobo
Aleksandro Pivec je med poslovilnim govorom motila čez nos poveznjena maska.

Po dolgotrajnih peripetijah v stranki Desus je predsednik vlade Janez Janša na predlog stranke Desus predlagal razrešitev kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Ministrica pa jim je prihranila odločitev, saj je po dolgem govoru kar sama odstopila s položaja ministrice. Če ne bi, bi jo pač čez nekaj minut razrešili poslanci.

Ministrica je napovedala, da odstopa tudi iz stranke Desus, na koncu poslovilnega govora pa je obljubila, da se z odstopom ne zaključuje njena politična pot.

Bobo
"Moj umik tako ne pomeni konca mojega političnega delovanja, temveč predstavlja zgolj izziv za nov začetek," je še poudarila Pivčeva.

Zadnji govor je izkoristila za svoje videnje obdobja "medijskih in političnih diskreditacij Aleksandre Pivec, ki je očitno postala moteči element slovenskega političnega prostora". Rušenje se je po njenih besedah stopnjevalo vse od njene kandidature za predsednico Desusa. Poslancem je očitala, da jo razrešujejo zato, ker je pri svojem delu dajala prednost dejanskim težavam skromnih ljudi ter se posvečala kmetom, gozdarjem, ribičem, obrtnikom, starejšim in vsem ostalim državljanom. 

Poudarila je, da je pri delu niso vodili interesi stranke in političnih elit: "Od mene ste pričakovali več bonitet za posameznike v stranki in ostale politične elite. Moje nasprotovanje temu je očitno prepoznano kot napaka, vendar bi to po mojem prepričanju moralo postati model delovanja vsakega resnega politika."  Delo je opravljala tudi ob koncih tedna in praznikih, je poudarila. "In tu se pojavijo grehi, ki mi jih očitate," je dejala in kot "največji greh" izpostavila to, da je med službenimi obveznostmi ob koncih tedna čas posvetila tudi družini. "Nekaj rezin pršuta, kozarec terana in naša nočitev so postali največji korupcijski škandal v Sloveniji," je dejala in opozorila na številne druge primere korupcije v državi, ki so po njenih besedah bistveno bolj problematični, a očitno ne za širšo javnost.

Janša poslal obvestilo v državni zbor

STA
Premierja Janše ni bilo med poslušalci.

Sejo so na predlog poslanca NSi Jožefa Horvata prekinili, a le do 18. ure. Čakajo namreč obvestilo Janše, ki ga danes na seji ni bilo, o odstopu Pivčeve. Podpredsednica DZ Tina Heferle (LMŠ) namreč točke ni želela dokončno prekiniti, dokler DZ ne bo prejel tega obvestila. Njeno strogo sledenje poslovniku DZ je, kot kaže, posledica nezaupanja ob nedavnem odstopu ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, o katerem DZ nikoli ni bil obveščen. Janša je medtem obvestilo že poslal v državni zbor, tako da se je čez nekaj minut državni zbor tudi uradno seznanil z njenim odstopom. Mučna zgodba je s tem zaključena.

Pivčeva se je morala poleti soočiti z očitki zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica Desusa, a ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica. Sama s te funkcije ni želela odstopiti, zato je svet stranke na pobudo predvsem poslancev Desusa premierju  Janši predlagal njeno razrešitev. Janša pa je v skladu s koalicijsko pogodbo temu sledil.