Po letih pregovarjanj

Že letos smuka nad Bohinjsko Bistrico?

G.G./STA
2. 10. 2020, 09.30
Posodobljeno: 2. 10. 2020, 10.17
Deli članek:

Bohinjski občinski svetniki so na četrtkovi seji sprejeli odlok o koncesiji za graditev žičniške naprave Kozji hrbet. Gre za prvi korak k oživitvi smučišča na Kobli in mogoče tudi k uresničitvi projekta 2864.

kobla.net
Bo na Kobli spet delovalo smučišče.

Kot je pojasnil Blaž Repinc iz bohinjske občinske uprave, je občina podjetju Kobla ŽTG - žičnice, turizem, gostinstvo v stečaju zaradi nedelovanja leta 2013 odvzela koncesijo za vlečnico Kozji hrbet. Nedelovanje vlečnice in smučišča predstavlja škodo za kraj, turistične delavce in tudi okolje, saj vlečnica zaradi nevzdrževanja neprimerno propada.

Občinski svetnik in predsednik Turističnega društva Bohinj Boštjan Mencinger je spomnil, da so na občini februarja sprejeli akcijski načrt Zima v Bohinju, s katerim so se zavzeli za krepitev zimske ponudbe, da bi bil Bohinj prepoznan tudi kot zimsko turistično središče, saj je sicer 8000 turističnih postelj pozimi precej slabo zasedenih. S tem so dali signal tudi investitorjem, da bo občina podprla njihove namere.

Kozji hrbet je še živ

"Terene nad Bohinjsko Bistrico so prepoznali kot najbolj primeren za razvoj smučišča in po osmih letih se na območju Koble ponovno dogajanja nekaj bolj konkretnega," je povedal in pojasnil, da je zastopnik podjetja Leitner za območje Balkana kupil vse naprave in objekte družbe Kobla ŽTG v stečaju.

Naprave so osem let propadale in so v relativno slabem stanju, vendar pa je bil poskus zagona žičnice Kozji hrbet uspešen, kar je bil signal, da se jo bo dalo ponovno vzpostaviti, je povedal Mencinger in dodal, da je to prvi korak do tega, da bi skušali že v letošnji sezoni žičnico Kozji hrbet zagnati in tako bohinjskim otrokom ter gostom ponuditi smuko nad Bohinjsko Bistrico.

Mencinger predvideva, da bo občina neposredno podelila koncesijo že obstoječemu koncesionarju za celotno novo smučarsko središče, poimenovano po nadmorski višini Triglava 2864, torej podjetju 2864 Bohinj, ki je v večinski lasti Leitnerja.

Mencinger upa, da bi bil zagon Kozjega hrbta lahko prvi korak k uresničitvi že vrsto let načrtovanega projekta smučarskega centra 2864, ki bi bil za bohinjsko turistično sezono prelomen. Omenjeni projekt je še vedno v postopku pridobivanja okoljevarstvenega in gradbenega dovoljenja, ki jih v Bohinju pričakujejo kmalu.

Po letih pregovarjanj

Korake k oživitvi smučišča na Kobli so pozdravili tudi ostali občinski svetniki. "Po toliko letih pregovarjanj, tudi v lokalni politiki, so se sedaj končno našli pravi ljudje, ki bodo, upajmo, tudi s pomočjo občine to stvar izpeljali," je dejal Bojan Traven, ki ob tem upa, da ne bo ostalo le pri Kozjem hrbtu, temveč bo razvoj smučišča na tem območju šel dalje.

Opozoril pa je tudi, da ima Bohinj že lepo smučišče na Voglu, na katerega prav tako ne smejo pozabiti, saj so trenutno v zimski turistični sezoni od njega življenjsko odvisni. Zaradi pandemije za Žičnicami Vogel ni ravno najboljša sezona in Traven je prepričan, da bi se morali začeti pogovarjati tudi o pomoči Voglu.

Spomnil je, da občina že v letošnjem proračunu namenja 50.000 evrov za različne projekte za razvoj zimskega turizma. Pri tem ne gre le za žičniške naprave in alpsko smučanje, temveč za spodbujanje tudi ostalega zimskega dogajanja v Bohinju.

Traven je prepričan, da mora Bohinj kot odlična pohodniška destinacija gostom med drugim ponujati tudi zimsko pohodništvo v povezavi z gorskimi kočami, turnim smučanjem in krpljanjem. V prihodnjih letih Traven računa, da bo občina za spodbujanje razvoja zimske ponudbe namenila še več sredstev.