Strežba tudi znotraj lokalov

Gostinski lokali in manjši nastanitveni obrati odpirajo svoja vrata, poležavanje na plažah prepovedano

J.P.
14. 5. 2020, 11.29
Posodobljeno: 14. 5. 2020, 12.20
Deli članek:

Življenje se počasi vrača v stare tirnice. Epidemiološka slika je ugodna, sproščanje ukrepov poteka dobro.

Profimedia
Druženje na plažah zaenkrat še ni dovoljeno.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je uvodoma poudaril, da smo na dobri poti k zajezitvi epidemije. Epidemiološka slika je ugodna, je pristavil, sproščanje ukrepov zaenkrat poteka dobro.

Hostli in koče svoja vrata odpirajo pod pogojem, da v sobi ni več kot dveh oseb.

S spremembami odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji se z 18. majem odpirajo vrata vseh trgovin in storitev, gostinci bodo lahko stregli tudi znotraj gostinskih lokalov. Ohranja se minimalni obratovalni čas prodajaln z živili, in sicer od najmanj 8. ure do vsaj 18. ure, kar ne velja za mikro in majhne družbe ter srednje in velike družbe, katerih obratovalni čas na dan pred 12. marcem 2020 ni bil daljši od 10 ur.

Dodatna navodila NIJZ za nastanitvene objekte bodo objavljena najpozneje jutri.

Z odlokom pa je izrecno prepovedano delovanje nastanitvenih obratov nad 30 sob, nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja, wellness in fitnes centrov, bazenov, vodnih aktivnosti ter diskotek in nočnih klubov.

Hoteli in plaže

Kot je poudaril Zajc, bo turizem v prihodnosti videti nekoliko drugače. Imamo srečo, da v Sloveniji prevladuje butični in ne masovni turizem, je dodal.

Kaj pa drugi objekti, kot so hoteli? Zajc datuma nima, je pa dejal, da bo več znano prihodnji teden. Je pa poudaril, da je za Slovenijo pomembno, da meje čim prej odpremo. Na tem bodo intenzivno delali v prihodnjih dneh. To bi lahko bila tudi stvar dogovora tudi z regijami, ki imajo zelo dobro epidemiološko sliko, je dejal Zajc.

Še naprej pa vsaj zaenkrat ostaja prepovedano zadrževanje na javnih zunanjih površinah, denimo poležavanje na plažah ali ob jezerih. "To je odlok, ki ga pripravlja ministrstvo za notranje zadeve," je pojasnil Zajc in dodal, da si z vidika turizma želijo čim prejšnjega sproščanja ukrepov tudi na tem področju.