Nepregledna poraba

To Počivalšku očitajo v interpelaciji

J.P./STA
4. 5. 2020, 17.58
Posodobljeno: 4. 5. 2020, 22.49
Deli članek:

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po oceni vlagateljev interpelacije politično odgovoren za nepregledno finančno okoriščanje posameznikov oz. podjetij, povezanih z nakupi zaščitne opreme. S tem je tudi odgovoren za negospodarno porabo državnih finančnih sredstev.

Bobo
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek

Zaradi njegovega laganja in zavajanja javnosti in medijev pa se je izgubilo tudi zaupanje v Počivalškovo integriteto in delo, so v besedilu interpelacije zapisali v štirih opozicijskih strankah.

Vrsta obtožb

V LMŠ, SD, Levici in SAB ministru očitajo (ne)ukrepanje pri nepreglednih, javnofinančno negospodarnih in za izbrance dobičkonosnih postopkih naročanja in nakupov zaščitne opreme. Ob tem mu očitajo zavestno prikrivanje dejstev, povezanih s postopki naročil in nakupov opreme, ter zavajanje javnosti pri utemeljevanju pravnih podlag za dobavo opreme. Menijo tudi, da je Počivalšek kriv neetičnega, klientelističnega in koruptivnega sodelovanja pri favoriziranju podjetij in posameznikov za naročanje in nakup opreme.

Glede na "nenavadno dogajanje", povezano z zaščitno opremo, se sprašujejo, ali Zdravko Počivalšek dejansko spoštuje ustavni red ter ali nemara bolj kot v blaginjo Slovenije vse svoje moči usmerja v blaginjo skrbno izbranih posameznikov oziroma podjetij.

Dvom o "ustreznosti in neomadeževanosti postopkov" so po mnenju predlagateljev interpelacije vsakič znova le še podkrepile nasprotujoče si izjave vpletenih, zlasti Počivalška in ministra za obrambo Mateja Tonina, ko so bile ne le nepreverljive, pač pa tudi nedosledne. Menijo, da je po dveh mesecih dovolj utemeljenih razlogov za sum, da so predstavniki vlade zdravstveno krizo izkoristili za dobičkonosno trgovino z zaščitno in drugo medicinsko opremo.

Razpršitev odgovornosti

Izpostavili so, da je vlada pristojnosti za naročila in nakupe zaščitne opreme selila z enega organa na drugega, s tem pa mednje razpršila tudi odgovornost. A to po njihovem mnenje ne pomeni, da odgovornosti ni mogoče ugotavljati. Kot so dodali, gospodarsko ministrstvo ni imelo tako zanemarljive vloge, kot skuša prikazati Počivalšek.

Ministrstvu za gospodarstvo tudi očitajo, da je zavajalo, da lahko po veljavni zakonodaji Slovenija zaščitno opremo kupi le prek slovenskih dobaviteljev in da neposredno s proizvajalci ali dobavitelji iz tujine ne more poslovati. S takšnim pristopom je bila po njihovih navedbah zapravljena ugodna ponudba kitajskega državnega podjetja Sinofarm in ponudba kitajskega trgovca Alibaba.

Poleg tega podatki kažejo, da je Zavod za blagovne rezerve nekaterim dobaviteljem plačal avanse, tudi v višini 100 odstotkov, čeprav je minister Počivalšek ves čas zagotavljal, da avansov ni in jih ne bo, opozarjajo vlagatelji interpelacije. Pri tem pa, dodajajo, tudi ne drži, da bi plačevali avanse zgolj za pogodbe, kjer zaradi kompleksnosti ni šlo drugače, saj da je vsaj podjetje Dobnik Trade dobilo nakazan denar, še preden je dobavilo maske.

Izpostavljajo tudi, da do tega trenutka ostaja neznanka, na podlagi katerih meril so se pristojni odločali, katere ponudbe pregledajo in katere ne. Po poročanju medijev naj bi pregledali zgolj dobro polovico ponudb.

Za razrešitev ministra je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, medtem ko jih ima del opozicije, ki je vložil interpelacijo, 37. V opozicijski SNS so napovedali, da interpelacije ne bodo podprli.

Iz javno dostopne dokumentacije in poročanja medijev je po njihovih navedbah "razvidno, da so posle z maskami in drugo opremo dobila podjetja, za katera so posredovali politiki, med njimi minister Počivalšek", podjetja, katerih predstavniki so v kazenskem postopku ali so davčni dolžniki, in podjetja, ki za svoje izdelke nimajo ustreznih certifikatov ali pa so imela pred večmilijonskimi posli v zvezi z zaščitno opremo zgolj nekaj tisočakov letnih prihodkov.

Pri tem so spomnili na telefonski pogovor Počivalška s takratnim direktorjem Zavoda za blagovne rezerve, ki ga je razkrila oddaja Tarča na TV Slovenija, da "naj se s podjetjem Geneplanet sklene pogodba o dobavi medicinske opreme in naj se plačilo čim prej tudi izvede".

Navajajo še, da je imel ključno vlogo pri izbiri podjetij, ki so dobila posel za nakupu zaščitne opreme, svetovalec Mitja Terče. "Nemogoče je trditi, da o dogajanju pri sklepanju poslov ni bil obveščen tudi minister Počivalšek, saj je šlo za njegovega zaupnika, ki ga je verjetno angažiral z določenim namenom," menijo.

Želijo si padec vlade

Počivalšek je v izjavi za javnost opozicijskim strankam očital, da si bolj želijo padec vlade kot razjasnitev nabav zaščitne opreme. 

"V tem primeru bi si vzeli dovolj časa in preverili že zdaj dosegljivo dokumentacijo, ne pa sestavljali nekakšno sestavljanko informacij najrazličnejših virov in verodostojnosti," je dejal v izjavi za javnost.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo dodaja, da bi dokumentacija, ki je na voljo, nedvoumno pokazala, kako so postopki potekali, kdo je v njih odločal, predvsem pa, kakšne so bile razmere v kritičnih trenutkih ob izbruhu epidemije in kako težko je bilo v tem času priti do kakršne koli zaščitne opreme.

Interpelacije se Počivalšek pravzaprav veseli, saj ponuja priložnost za celovito obravnavo tematike, ki je po razkritjih v oddaji Tarča na javni televiziji dvignila prah v slovenski javnosti in povzročila številne proteste uperjene proti njegovemu resorju ter vladi nasploh.

"Vsem, ki jih zanima resnica o nabavah zaščitne opreme, bom predložil vso dokumentacijo in povedal vse, kar jih bo zanimalo. Pravzaprav sem organe, ki so pri nas pristojni za te naloge, tudi sam pozval, da se preiskovanja tega primera lotijo čim prej," odločno poudarja Počivalšek. Slednji meni, da se v občutljivih časih epidemije ustvarja "kriminalna nadaljevanka s političnim predznakom".

Interpelacije ministrov za gospodarstvo so v zgodovini DZ redkost. Kot je razvidno iz spletne strani DZ, so edino vložili novembra 1995 proti ministru za gospodarske dejavnosti Maksu Tajnikarju. Zatem je sicer predsednik vlade podal predlog za ministrovo razrešitev, slednji pa je januarja 1996 med razpravo o razrešitvi DZ obvestil o odstopu s funkcije. Nadaljnja razprava o razrešitvi je bila zato brezpredmetna.

Počivalšek zatrjuje, da so vsi, ki so sodelovali pri nabavi zaščitne opreme, opravili svoje delo in da se bo po preiskavi vsem odvalilo veliko breme s pleč. "Enkrat za vselej bo preiskava pojasnila, kdo je kupoval, kdo prodajal in kdo o vsem odločal," je še prepričan.

Znova je prst uperil v tiste, ki so zdajšnjo vlado pustili v zahtevnem položaju, kar se tiče zaščitne opreme. "Brez vpogleda v aktivnosti pred 12. marcem, je o tem, kar se je dogajalo od 13. naprej, nemogoče objektivno soditi," je zaključil Počivalšek.

Kaže na koalicijsko podporo

Za zdaj kaže na koalicijsko podporo Počivalšku. Iz SMC so sporočili, da strankini poslanci stojijo za svojim predsednikom. V koalicijskih SDS in NSi se danes na interpelacijo niso posebej odzivali. Predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša je sicer v minulih dneh že pojasnil, da Počivalšku zaupa, kar je tudi strankino stališče.

So se pa danes odzvali v poslanski skupini koalicijske DeSUS. "Zavedamo se, da imajo opozicijske stranke pravico vložiti interpelacijo, vendar pa bi bilo v tem trenutku bolj smotrno, da pristojne in neodvisne institucije čim prej raziščejo, kaj se je pri nabavah zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov dejansko dogajalo. Če se bo izkazalo, da so bili postopki nepravilni, v poslanski skupini DeSUS pričakujemo, da bodo posamezniki odgovornost za svoja dejanja tudi prevzeli," so navedli in dodali, da interpelacije ne bodo podprli.

Vlada sicer pripravlja oz. je v zaključni fazi priprave poročil ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času pandemije in o stanju opreme ob nastopu nove vlade. Poročilo utegne potrditi v torek, njegovo obravnavo je v DZ pričakovati že ta teden.

Gre za prvo interpelacijo v aktualnem mandatu Janševe vlade, in sicer po niti dveh mesecih njenega dela.