Šmarje pri Jelšah

Stanovalce v enem najhujših žarišč novega koronavirusa v Sloveniji bodo znova lahko obiskali svojci

S.R./STA
30. 4. 2020, 17.04
Posodobljeno: 30. 4. 2020, 18.01
Deli članek:

V šmarskem domu upokojencev, kjer je z novim koronavirusom okuženih 180 stanovalcev in zaposlenih, bodo obiski dovoljeni od ponedeljka. V ljutomerskem domu pa se medtem o začetku obiskov še niso odločili.

Facebook
Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah.

Obiski stanovalcev šmarskem domu upokojencev bodo potekali ob zelo strogem upoštevanju vseh smernic, navodil in ukrepov, ki jih bodo podala pristojna ministrstva, je danes povedala direktorica doma Gordana Drimel. Po besedah Drimlove bodo obiski potekali po predhodnem dogovoru med svojci stanovalcev in zaposlenimi v domu ter ob strogem upoštevanju varnostne razdalje. 

"Pri nas bodo ti ukrepi še bolj poostreni, saj se še zmeraj soočamo s prisotnostjo virusa, zato moramo biti zelo previdni," je dejala Drimlova. Dodala je še, da se z obiski strinja tudi domska epidemiologinja, točna navodila pristojnih pa pričakuje čez vikend. 

V šmarskem domu upokojencev, v katerem je nastanjenih okoli 190 starejših, za katere skrbi približno 100 zaposlenih, se sicer še vedno z vsemi preventivnimi ukrepi borijo za zamejitev širjenja okužbe. 

V Domu starejših občanov Ljutomer, ki je prav tako eno večjih žarišč okužbe z novim koronavirusom, pa so pojasnili, da trenutno še nimajo podrobnih navodil glede obiskov. Ko bodo prejeli protokole in navodila in ko jih pregleda stroka, bodo obiski po njihovih navedbah možni. O datumu začetka obiskov v domu bodo tako svojce stanovalcev in druge obvestili, ko dobijo natančna navodila, so napovedali.

Kot je danes povedal minister za delo Janez Cigler Kralj, lahko domovi za starejše od danes naprej svojcem oskrbovancev znova omogočijo obisk, a pod posebnimi pogoji. Dejal je, da so se za to odločili glede na sproščanje drugih ukrepov in glede na stisko stanovalcev domov za starejše.