V »svetlo prihodnost žive vere«

To so navodila slovenskim vernikom: v božji hram samo zdravi, pobiranje darov dovoljeno, pri spovedi nekatere omejitve ...

S.R.
30. 4. 2020, 16.26
Posodobljeno: 30. 4. 2020, 16.33
Deli članek:

Že »vladni pridigar« Jelko Kacin je včeraj presenečen ugotovil, kako natančno in temeljito so slovenski škofje pripravili navodila za varno izvajanje bogoslužja s pričetkom v ponedeljek 4. maja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Danes so »navodila za vzpostavitev javnega bogoslužja v slovenskih cerkvah v času epidemije covid-19« tudi javno objavili na uradnem spletišču katoliške cerkve v Sloveniji. In ta so zares temeljita. 

Slovenski škofje so se uvodoma zahvalili duhovnikom kot »zvestim pastirjem zaupanega ljudstva,« redovnikom in redovnicam za vse molitve in opravljeno delo, vernikom, ki »potrpežljivo in požrtvovalno sprejemajo omejitve javnega bogoslužja ter tako prispevajo k zaustavitvi širjenja epidemije ter varujejo ostarele, bolne in druge ogrožene skupine,« ter tudi strokovnim in vladnim službam, da so s svojim ravnanjem prispevali k omejitvi širjenja epidemije. Po turobni veliki noči se ozirajo v »svetlo prihodnost žive vere.« Kot pojasnjujejo slovenski škofje ordinariji, so se za postopno vzpostavitev javnega bogoslužja v cerkvah odločili na seji 23. aprila, kjer so pripravili tudi naslednja navodila, ki bodo od ponedeljka veljala do preklica. 

Sveta maša

Kot se razume, je udeležba na sveti maši dovoljena samo zdravimo osebam, ki nimajo simptomov, povezanih s koronavirusno boleznijo. Vernik mora v cerkvi med drugimi nadeti zaščitno masko oziroma šal, ruto in kar je podobnega. Maske bodo nosili tudi vsi sodelavci pri bogoslužju, ne pa tudi duhovnik. Pred vstopom je treba razkužiti roke, sredstva za to operacijo pa zagotovi župnik. Posebna navodila obstajajo tudi kar zadeva medosebno razdaljo v cerkvi. Blagoslovljena voda ne bo na voljo, sveta hostija pa se položi neposredno na roko. Da jo vernik nato ponese v usta, lahko izjemoma na hitro odmakne masko, šal, ruto in kar je še podobnega. 

Pobiranje darov vernikov je seveda dovoljeno, a mora tisti, ki jih pobira, nositi masko. Po vsaki sveti maši je treba cerkev temeljito prezračiti, v primeru premajhne cerkve pa naj se uvede več svetih maš.

Spoved, krst, prvo obhajilo, birma 

Zakrament svete spovedi je dovoljen zgolj na prostem, v cerkvah, kapelah in veroučnih prostorih, ki jih je treba redno prezračevati. V vsakem primeru je treba zagotoviti spovedno tajnost. Pri spovedi spovedanec in spovednik nosita zaščitno masko ter ohranjata razdaljo 1,5 metra. Dodali so še, da je spovedovanje po telefonu in po spletu izrecno prepovedano.

Posamično podeljevanje zakramenta svetega krsta je dovoljeno ob navzočnosti najožjih sorodnikov oziroma največ 15 oseb, po presoji duhovnika in po posvetu s starši »ustrezno pripravljenih otrok« pa je mogoče podeliti zakrament prvega svetega obhajila v skupinah z največ petimi prvoobhajanci ob nedeljah oziroma delavnikih. Podaljevanje zakramenta birme je preloženo na jesenski čas. 

Seznam navodil je dolg, izčrpen in, kot se je izrazil Kacin, »natančen,« zato naj jih verniki temeljito proučijo na tej spletni povezavi.