Obetavno japonsko zdravilo

VIDEO: V UKC Maribor že preizkušajo testna zdravila za covid-19

A.S.
28. 4. 2020, 17.27
Posodobljeno: 28. 4. 2020, 17.28
Deli članek:

V mariborskem kliničnem centru enega pacienta, okuženega s koronavirusom, zdravijo z japonskim testnim zdravilom Favipiravir.

Bobo
Fotografija je simbolična

Prvega pacienta s koronavirusom so v mariborskem kliničnem centru sprejeli na začetku marca. Ko se je potreba po dodatnih posteljah povečala, so bolnike, okužene s koronavirusom, hospitalizirali v že pripravljenih prostorih ginekološkega oddelka, je danes v video sporočilu povedala predstojnica Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc. dr. Nina Gorišek Miksić

Na infekcijskem oddelku mariborske bolnišnice so zaključili zdravljenje 100 bolnikov, ki so jih, kot je navedla Gorišek Miksićeva, "označili kot ozdravljene". Izpostavila je tudi dobro vest in sicer, da se število novih bolnikov s koronavirusom zmanjšuje. To pripisuje učinkovitim ukrepom. 

"Učinkovitega zdravila, ki bi bilo usmerjeno proti novemu koronavirusu še ni. Po svetu potekajo številne raziskave, testirajo se različne učinkovine, ki tako ali drugače delujejo na novi koronavirus. Tudi v UKC Maribor se pridružujemo različnim raziskavam, bolniki prejemajo zdravila, ki so tudi po svetu priporočena za zdravljenje," je povedala Gorišek Miksićeva in dodala, da imajo v UKC Maribor trenutno enega pacienta, ki ga zdravijo z japonskim zdravilom im. Favipiravir. "Gre za eksperimentalno zdravljenje, izsledki niso enoznačni," je v zaključku video sporočila poudarila Gorišek Miksićeva.

Spomnimo: Na začetku aprila so s Fakultete za farmacijo v Ljubljani so sporočili, da so objavili klinično raziskavo, ki je potekala na Kitajskem, zdravilo Favipiravir pa so uporabili za zdravljenje 80 bolnikov s covidom-19, pri katerih potek bolezni ni bil ocenjen kot težak. "Rezultati kažejo, da se pri teh pacientih ob zdravljenju s favipiravirjem pomembno skrajša čas kužnosti in izboljšajo spremembe na pljučih," so v skupini za spremljanje novosti na področju zdravil in cepiv pri okužbi z novim koronavirusom na farmacevtski fakulteti takrat zapisali v sporočilu za javnost.