Pogovori pri pahorju

Kakšni so obeti za novo vlado? SMC in NSi za pogovore

B.K.
5. 2. 2020, 14.15
Posodobljeno: 5. 2. 2020, 17.49
Deli članek:

"Lahko govorimo, da bi predčasne volitve rešile svet, a prinašajo tudi negotovo situacijo. Od politike bi bilo neodgovorno, če se ne bi skušala vsaj pogovoriti," je po pogovoru s predsednikom Borutom Pahorjem dejal vodja SMC Igor Zorčič.

STA
Janez Janša je na pogovore povabil vse stranke. Odzvale se bodo le tri, a če bi bile vse za, bi bilo to dovolj za oblikovanje nove vlade.

Po Zorčičevih besedah je poslanska skupina SMC zelo enotna glede vprašanja, ali naj se poskušajo pogovarjati z drugimi strankami, navaja STA. "V Sloveniji smo v situaciji, ko se nekatere stranke ne morejo in niso sposobne med seboj pogovarjati. Nam kot sredinski stranki pa se zdi prav, da poskušamo narediti vsaj en napor v to smer," je pojasnil po pogovoru s Pahorjem.

Primož Lavre/Reporter
Igor Zorčič pravi, da so v SMC zainteresirani za oblikovanje nove vlade.

S SDS, ki je povabila na pogovore, se sicer morda razhajajo v nekaterih vrednotah, kot denimo pri temelju osebne svobode, ali glede slovenske zgodovine, a "ideološke zadeve ne bi bile najbolj konstruktivne za postavljanje take koalicije," je prepričan Zorčič.

SMC se bo tako udeležila formalnih pogovorov za novo koalicijo, h katerim je za petek povabil prvak SDS Janez Janša. Pogovore so že zavrnili v LMŠ, Levici, SNS in SD, opravičili pa so se pri SAB, saj da bodo takrat imeli strankarski sestanek.

Tako se bodo z Janšo sestali le prvaki SMC, NSi in Desus, a ni samoumevno, da jim bo koalicijo uspelo sestaviti.

C.G.
Vodstvo Desusa računa na to, da jim bo Aleksandra Pivec prinesla boljši rezultat na predčasnih volitvah.

Vodstvo stranke Desus je namreč bolj naklonjeno predčasnim volitvam kot vstopu v novo koalicijo, poroča revija Reporter. Računajo namreč na to, da se bo stranka pod novo predsednico Aleksandro Pivec bolje odrezala na volitvah.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je predsedniku republike Pahorju danes pojasnil, da se NSi intenzivno pripravlja na predčasne volitve, a se želi kot stranka dialoga tudi pogovarjati in poskušati najti rešitev, ki bi bila morda boljša. Kot je dejal, se bodo odzvali tako vabilu SDS na pogovore za morebitno novo vlado kot vabilu SAB.

Horvat je v izjavi po srečanju s Pahorjem dejal, da predsednik NSi Matej Tonin stoji na sredini političnega spektra, kar pomeni, "da iz sredine najlažje zaobjame tiste na njegovi desni kot tiste na levi".

Pahor bo posvetovanja po padcu vlade Marjana Šarca nadaljeval v četrtek, ko se bo pogovoril še z vodji poslanskih skupin SAB, DeSUS in SNS.

"Volivci so nam podelili štiriletni mandat, da vodimo državo. Zato razumemo, da ima politika dolžnost, da išče rešitve," je pojasnil Horvat. So pa po njegovih navedbah v NSi že od začetka nekoliko skeptični in si postavljajo vprašanje, kako bi se v sedanji sestavi DZ lahko vzpostavila razvojna vlada. Stranke, ki so že v vladi nekaj let, po ocenah Horvata niso naredile razvojnega preboja, danes pa da smo v razmerah, ko si Slovenija ne sme več privoščiti nadaljnje stagnacije na določenih družbenih podsistemih. Omenil je čakalne vrste v zdravstvu in poslovno okolje.

Na vprašanje, ali se mu zdijo bolj verjetne predčasne volitve ali oblikovanje nove koalicije, je tako odgovoril: "Naša ocena je, da bi bilo za državo v danih okoliščinah najboljše, da gremo na predčasne volitve, kljub temu, da nikoli ne vemo, kaj nam bodo prinesle. Če pa bo dovolj volje za to, da zaustavimo trend padanja ali stagnacije na določenih podsistemih, bi prevzeli določeno odgovornost."

Pojasnil je, da se bodo v četrtek udeležili pogovora s SAB. Predsednica te stranke Alenka Bratušek je namreč stranke z izjemo SDS povabila k razmisleku o oblikovanju projektne vladne koalicije, ki bi volitve zamaknila za toliko časa, da bi uspeli sprejeti spremembe volilne zakonodaje in morda nekatere nujne zakone.

Pojavila so se sicer ugibanja o neformalnem oblikovanju t. i. sredinskega trojčka, torej denimo med SMC, NSi in DeSUS, ki bi nastopil skupaj v pogajanjih z Janšo. Horvat je danes dejal, da tega ne more potrditi. Zatrdil pa je, da gredo omenjene stranke na pogovore vsaka zase.

Glede vprašanja, ali Janša kot potencialni mandatar predstavlja oviro za NSi, je Horvat pojasnil, da je za NSi pri kakršnih koli pogovarjanjih, dogovarjanjih in pogajanjih ključno zaupanje: "Če ga ne bo, bomo pač pogovore in pogajanja zaključili." Na vprašanje, ali Janša uživa njihovo zaupanje, pa je med drugim odgovoril z besedami: "Zaupanje se vedno na novo gradi, ali pa se na novo tudi izgublja."

Nataša Juhnov
Jožef Horvat je Pahorju bojda sporočil, da se v NSi bolj nagibajo k predčasnim volitvam.

Tako se zdi, da si trenutno nove vlade želita le SDS, ki je na volitvah leta 2018 osvojila zavidljivih 25 sedežev v Državnem zboru, ter SMC, ki ji javnomnenjske raziskave napovedujejo gotov poraz in padec iz parlamenta. Za vstop v parlament se bosta sicer morali močno boriti še SAB in SNS.

Ocenila trenutno politično dogajanje

V prostorih NSi sta se popoldne sestala Tonin in Pivčeva. Ta je po srečanju dejala, da je potekalo v luči medsebojnega spoznavanja med vodji strank, je pa bila na dnevnem redu tudi ocena trenutnega političnega dogajanja. Ob tem je zavrnila namige o sodelovanju v t. i. bloku sredinskih strank. Pivčeva je v izjavi za medije po srečanju pojasnila, da so se za ta sestanek dogovorili že takrat, ko je postala predsednica DeSUS, in je potekal v luči medsebojnega spoznavanja med predsedniki parlamentarnih strank.

Potrdila pa je, da je bila danes "na agendi še ena točka", vendarle pa bolj v smislu ocene trenutnega dogajanja in prihodnjih možnosti. Ob tem se je odzvala tudi na ugibanja o neformalnem oblikovanju t. i. sredinskega trojčka, torej denimo med SMC, NSi in DeSUS, ki bi nastopil skupaj v pogajanjih s predsednikom SDS Janezom Janšo. Kot je poudarila Pivčeva, se je organom stranke že zavezala, da se bodo različnih sestankov udeleževali izključno na povabilo in da ne bodo ustvarjali kakršnih koli blokov. Tako se bodo tudi petkovega pogovora pri Janši po njenih besedah udeležili predvsem zato, da izkažejo pripravljenost na pogovore. Še vedno pa so v DeSUS v prvi vrsti naklonjeni predčasnim volitvam. Še pred tem se bo vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša sicer v četrtek udeležil pogovora pri predsedniku republike Borutu Pahorju.