Niti veter ne pride do Koroške

Od Velenja do Slovenj Gradca: 25 kilometrov razdalje in 15 stopinj razlike

G.G.
17. 12. 2019, 09.41
Posodobljeno: 17. 12. 2019, 09.41
Deli članek:

Afriško-sredozemske sapice so segrele ozračje v večjem delu Slovenije. Niso pa uspele segreti Koroške. Nekateri menijo, da zato, ker ni hitre ceste.

Arso
Obkrožena sta Slovenj Gradec in Velenje.

Krivec za zelo visoke temperature za sredino decembra je jugozahodnik, ki je prevetril in segrel ozračje v večjem delu Slovenije, je potrdil vremenoslovec na Agenciji za okolje (Arso) Brane Gregoričič. Podatki so zgovorni. V Mariboru so tako zjutraj namerili 15 stopinj Celzija, v Velenju in Murski Soboti pa 14.

Zanimiva je predvsem ogromna temperaturna razlika, ki loči Šaleško dolino s Koroško. Med Velenjem in Slovenj Gradcem je dobrih 25 kilometrov razlike, ob 8. uri pa je bilo kar 15 stopinj razlike, saj so v Šmartnem pri Slovenj Gradcu izmerili -1 stopinjo. Na Koroškem je bila noč mirna in jasna, tople sapice niso zmogle skozi t.i. Hudo luknjo, zato je bila temperatura okrog ledišča.

Gregorčič je opozoril še na podoben fenomen na še krajši razdalji. Okoli 3. ure ponoči je bilo v Mariboru 6 stopinj, na letališču Edvarda Rusjana Maribor, ki je oddaljeno 12 kilometrov, pa kar 14 stopinj.

Ni pa to najtoplejše decembrsko jutro v zgodovini merjenja temperatur. Leta 1989 so v Dobličah in Novem mestu namerili 17 stopinj, v Murski Soboti 16, v Ljubljani pa 14.