DODATNA DEJAVNOST

Alkoholiki in duševni bolniki; sodijo v domove upokojencev?

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
14. 10. 2019, 20.10
Deli članek:

Številni domovi upokojencev poleg svoje osnovne dejavnosti, oskrbe starostnikov, skrbijo tudi za osebe s posebnimi potrebami. Večinoma so to mlajše osebe, ki so bodisi gibalno ovirane zaradi poškodb bodisi imajo dolgotrajne težave v duševnem zdravju oziroma so alkoholiki.

Č.G.
V enoti Muretinci so pod skupno streho nastanjeni vsi, ki potrebujejo posebno obliko varstva.

Trenutno je v domski enoti Muretinci 40 stanovalcev v posebnem varstvu, med njimi je 17 alkoholikov. Velika večina, kar 32, je starih manj kot 65 let. Vsi ti so nastanjeni v enoti Muretinci. Najmlajši stanovalec šteje komaj 35 let.

Posebno varstvo v domovih upokojencev je tudi za plačnika (to pogosto ni stanovalec) precej drago, saj stane od 32 do 59 evrov na dan, kar znese do 1830 evrov na mesec. Ker gre pogosto za posameznike, ki sami ne zmorejo plačevati oskrbe, pa ta strošek prevzamejo občine.

»Stanovalci v posebni obliki varstva imajo dolgotrajne težave v duševnem zdravju, zmerne motnje v duševnem razvoju, kombinacijo motenj oziroma poškodbe glave. Pri 17 stanovalcih je prisoten sindrom odvisnosti od alkohola ali poškodbe možganov zaradi uživanja alkohola. Pri teh posameznikih so prisotne tudi druge duševne in vedenjske motnje zaradi dolgoletnega uživanja alkohola. Potrebno je nenehno usmerjanje in korigiranje njihovega vedenja, kar vključuje tudi obravnavo agresivnega vedenja. Ker večina izmed teh stanovalcev ni bila nikoli vključena v zdravljenje alkoholizma, prav tako za zdravljenje niso motivirani, se pogosto dogaja ponovna zloraba alkohola, kar lahko privede do agresije in posledično do nevarnosti za druge. Ti stanovalci so praviloma vsi pokretni in zmorejo poskrbeti zase,« je pojasnila strokovna vodja Doma upokojencev (DU) Ptuj Vesna Šiplič Horvat.

Starejši stanovalci se jih včasih bojijo

Dejstvo je, da so v posebno obliko varstva vključene osebe, ki imajo vedenjske težave, kar povzroča tudi trenja in nestrpnost med njimi. Po ugotovitvah zaposlenih v DU Ptuj imajo največ težav z opijanjem. »Ko so pod vplivom alkohola, se jih starejši stanovalci bojijo. Poleg tega se pri različno starih uporabnikih doma razlikujejo tudi interesi, potrebe in sposobnosti dojemanja, zato si prizadevamo, da se za stanovalce posebne oblike varstva organizira bivanje v ločenih enotah, kot bo to urejeno v Juršincih,« pravi Šiplič Horvatova. Kljub naporom in ločevanju aktivnosti imajo zdaj namreč pogosto težave pri delu v posebni obliki varstva, ključni vzrok pa je prav zloraba alkohola, do katerega ni težko priti.

Od zaposlenih terjajo veliko potrpežljivosti

V DU Ptuj poskušajo z vsakim posameznikom delati individualno in mu pomagati. Zaposleni morajo zato pokazati veliko mero potrpežljivosti. A včasih ves trud preprosto ne pade na plodna tla. Pred nekaj dnevi so se srečali celo s primerom, ko je agresiven stanovalec (z oddelka posebnega varstva) delavko napadel s škarjami. Zadeve so seveda predali pristojnim organom, omenjeni stanovalec pa ne stanuje več v domu.

V domu vidijo rešitev v ločeni bivalni enoti za posebno obliko varstva, kjer se bo osebje lahko popolnoma posvetilo potrebam teh stanovalcev.

V enoti doma v Muretincih je največ težav z alkoholiki, ki so v stanju pijanosti pogosto agresivni in nevarni ljudem okrog sebe. Do alkohola pa ni težko priti ...

»Strokovna obravnava pomeni tudi višje stroške«

Direktorica DU Ptuj Jožica Šemnički izpostavlja, da obravnava odraslih oseb z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju in odraslih z več motnjami (osebnostnimi, gibalnimi in senzornimi oviranostmi ter s poškodbo glave), v skupino katerih spada največ stanovalcev, zahteva strokovni pristop: »Alkoholizem spada med bolezni in vpliva na duševno zdravje. Potrebna strokovna obravnava pa seveda pomeni tudi stroške. Vendar le kompleksna strokovna obravnava zagotavlja sobivanje teh oseb v instituciji.«