Višina sredstev ostaja enaka

Reorganizacija gasilstva v Trbovljah buri duhove: napad na poklicne gasilce ali boljša varnost

G.G./STA
27. 4. 2019, 15.48
Posodobljeno: 27. 4. 2019, 15.48
Deli članek:

V Trbovljah so se kresala mnenja glede delovanja poklicnih gasilcev.

Primož Lavre
Fotografija je simbolična
Predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije Aleksander Ogrizek je na nedavni novinarski konferenci dejal, da je napad vodstva občine na trboveljske poklicne gasilce tudi napad na vse poklicne gasilce v Sloveniji.

Trboveljski občinski svet je ta teden kljub nasprotovanju opozicije in tamkajšnjih gasilcev potrdil sklep o prenehanju delovanja Gasilskega zavoda Trbovlje, kar pa po zagotovilih županje Jasne Gabrič ne pomeni tudi ukinitve trboveljske poklicne gasilske enote. Županja pravi, da načrtujejo le reorganizacijo. Poklicni gasilci bodo tako v skladu z načrti poslej namesto v sklopu Gasilskega zavoda Trbovlje kot poklicno jedro delovali v sklopu Prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje-mesto.

Kot so po potrditvi sklepa sporočili s trboveljske občine, bodo gasilstvu še naprej namenjali enako višino sredstev, torej 618.000 evrov letno, ki pa jih bodo enakomerneje razporedili med poklicne in prostovoljne gasilce.

"S tem bo zagotovljena boljša opremljenost tako prostovoljnih kot poklicnih gasilcev, posledično pa tudi boljša varnost naših občanov. Še naprej bomo torej imeli poklicne gasilce, kljub dejstvu, da jih nima več kot 180 slovenskih občin," je poudarila županja.

Z načrtovano reorganizacijo bo po zagotovilih občine čez dan, torej od 6.30 do 22. ure, ko se zgodi več kot 83 odstotkov vseh intervencij, na voljo več gasilcev, kot jih je bilo doslej, v nočnem času, ko se zgodi manj nesreč, pa bo izvozni čas kljub reorganizaciji ostal v okviru zakonskih predpisov. Hkrati bo z novim sistemom v primerih večjih intervencij zaradi boljše opremljenosti usposobljenih in primerno opremljenih več gasilcev, kot jih je bilo doslej.

Kot so še dodali na občini, želijo z reorganizacijo kar najbolj optimalno unovčiti sredstva, ki so namenjena gasilstvu v občini. "Varnost ljudi je na prvem mestu, zato nikakor ne bi dopustili, da bi s spremembami znižali njihovo varnost, kot namigujejo nekateri. Gre za sistem, ki več kot odlično deluje v občinah, večjih od naše, zato ne vidimo razloga, zakaj ne bi bilo tako tudi pri nas," menijo v vodstvu trboveljske občine.

Prehitra poteza županje?

Predlaganemu sklepu so nasprotovali v svetniških skupinah SDS, Liste DNK Trbovelj, Levice in DeSUS, a jih je 14 svetnikov županjine liste preglasovalo, medtem ko so se svetniki SD vzdržali. Svetniki so bili z gradivom seznanjeni šele na seji, ko so z omenjeno točko razširili dnevni red.

Kot so sporočili iz svetniške skupine SDS, so opozicijski svetniki v dolgi razpravi opozarjali predvsem na to, da gre za prehitro potezo županje. Ta naj nikoli prej ne bi opozarjala na veliko število nadur, ki naj bi bile največji problem in povod za ukinitev zavoda. Vendar je Gabričeva vztrajala na stališču, da je prostovoljno gasilstvo v Trbovljah zastalo na račun poklicnih gasilcev in da je čas za reorganizacijo.

"Žal je tudi tokrat glasovalni stroj naredil svoje, mi pa samo upamo, da ne pride do kakšnih hujših nesreč, ko se bodo krivci za ukinitev javnega zavoda zavedli svojih dejanj, a bo žal prepozno. Do takrat pa kličemo na pomoč," so še sporočili iz opozicijske SDS.