Dobro služijo

Diploma: Oni vam jo napišejo, vi zanjo sežete v žep

P.K.
5. 3. 2019, 19.55
Deli članek:

Pisanje diplomske naloge je zahtevno delo, zato se marsikateremu študentu misel na njeno pripravo upira. A obstaja rešitev: najamete lahko pisca zanjo.

dreamstime
Boste diplomirali z diplomsko nalogo, ki je niste napisali sami?

Na svetovnem spletu je mogoče najti več ponudnikov, bolj ali manj so anonimni, ki zagotavljajo pripravo diplomskih in seminarskih nalog. Po navadi svojih storitev ne oglašujejo tako, da povedo, da diplomo napišejo v celoti, ampak raje rečejo, da ponujajo svetovanje ali pomoč pri njeni pripravi. 

To storijo zato, ker želijo sebe in naročnika besedila zaščititi pred sitnostmi, ki bi utegnile nastopiti, če bi se na fakulteti ali kje drugje pojavil sum, da je avtorstvo neke diplome sporno. Pride lahko namreč tudi do kazenskih ovadb in zaporne kazni.

Kakšne so postavke

S pisci se da največkrat povezati prek elektronske pošte, bolj redki zapišejo tudi svojo telefonsko številko. Nekaj tistih, ki so jo imeli navedeno, smo poklicali tudi mi in preverili cene za stran diplomske naloge. Ugotovili smo, da se gibljejo med 13 in 20 evri, kar v grobem pomeni, da za diplomsko delo, če vam ga napišejo drugi, lahko odštejete tudi okrog 1000 evrov.  

Kdo pa so tisti, ki pišejo? Običajno gre kar za študente višjih letnikov, pogosto za absolvente, gimnazijske maturante ali diplomirance različnih smeri, smo pa med njimi zasledili celo magistra znanosti. Pojavljajo se tudi skupine povezanih avtorjev, ki imajo »tovarno« diplom in seminarskih nalog. Medtem ko je izdelava slednjih od začetka do konca nekoliko bolj poceni, je cena za diplomo, ki obsega 45 strani, okoli 400 evrov. Če je strani okrog 60, je cena okrog 550 evrov, za 100 strani pa omenjena skupina, ki se v okviru naše raziskave ponudbe izkaže za eno od cenejših možnosti, računa okoli 700 evrov.

Zaupal nam je

Kot izvemo iz telefonskega pogovora z enim od ponudnikov pisanja diplom od začetka do konca, potrebuje približno en mesec, da jo pripravi v celoti. »Sam si priskrbim vse, kar potrebujem; šel bom po literaturo in drugo gradivo. Napisal vam bom dispozicijo, skratka, vam ni treba storiti nič, vi samo poveste temo, malo se še o njej pogovoriva, pa seveda še o vaših pričakovanjih, nato pa jo v roku 30 dni prevzamete, plačate in potem zagovarjate na fakulteti,« razkrije podrobnosti.

Nadalje pojasni, da diplome piše že dve leti in da jih ima do zdaj »pod streho« gotovo že med 20 in 30. »Tega sem se lotil zaradi denarja. Potem ko sem diplomiral na fakulteti, namreč dolgo nisem dobil službe. Zdaj imam že dve leti toliko dela, da mi morata pomagati še dva prijatelja. Vsak mesec napišemo vsak po eno diplomo, vmes pa še kakšno seminarsko,« nam pove Ljubljančan. Doda, da oni za pripravo diplome računajo med 500 in 800 evri, lahko tudi več, »odvisno od dolžine in zahtevnosti teme«.