MZZ

Zaostrovanje rusko-ukrajinskega spora skrbi tudi Slovenijo

STA/B.K.
26. 11. 2018, 16.30
Posodobljeno: 26. 11. 2018, 16.39
Deli članek:

Slovensko zunanje ministrstvo je danes izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi povečevanja napetosti med Rusijo in Ukrajino zaradi incidenta v Azovskem morju.

STA
Ministrstvo za zunanje zadeve.

Rusijo so na slovenskem zunanjem ministrstvu pozvali, naj omogoči prosto plovbo v Kerški ožini, poudarili pa so tudi polno podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine.

V nedeljskem incidentu je Rusija, ki je leta 2014 pridobila ukrajinski polotok Krim, zasegla dve manjši ukrajinski vojaški ladji in vlačilec, ki naj bi kljub opozorilom nezakonito vpluli v ruske teritorialne vode. Na ukrajinska plovila so tudi streljali, pri čemer so bili ranjeni najmanj trije ukrajinski mornarji.

Rusija odgovornost za incident pripisuje Ukrajini, ki da je izvedla načrtno provokacijo pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto.

Ukrajina pa je incident označila za "še en oborožen napad" Rusije in zahtevala vrnitev zajetih ladij in izpustitev vseh mornarjev.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes podpisal tudi izvršni ukaz o razglasitvi 60-dnevnega vojnega stanja v Ukrajini. Dekret mora sicer pred uveljavitvijo potrditi še ukrajinski parlament, kar pa naj bi se zgodilo še danes.

Incident vzbuja skrbi, da bi lahko prišlo do širšega vojaškega konflikta med državama, med katerima so odnosi od leta 2014 že tako napeti zaradi ruske zasedbe Krima in spodbujanja oboroženega upora na vzhodu Ukrajine. Ta konflikt je zahteval že več kot 10.000 življenj.