Sanacija po neurju

Prebivalci Jelendola ne potrebujejo brvi

G.G./STA
5. 11. 2018, 12.26
Posodobljeno: 5. 11. 2018, 12.34
Deli članek:

Nedavno neurje je na območju Tržiča poškodovalo več lokalnih cest. Najbolj problematičen udor na lokalni cesti Tržič-Jelendol nad predorom v Dovžanovi soteski je že saniran.

Bobo
Voda je odnesla del ceste.
Trenutno poteka tudi še odstranjevanje naplavin iz struge Tržiške Bistrice v samem Tržiču, medtem ko so intervencijske službe v minulih dneh že očistile strugo v zgornjem delu reke. Tako zagotavljajo, da veje, debla in druge naplavine, ne bi zaprle struge ter povzročile nadaljnje škode.

Interventna dela na cesti Tržič-Jelendol nad predorom v Dovžanovi soteski, ki jo je prizadela nedavna ujma, so stekla v soboto. Do nedelje zvečer so izvajalci na tej lokalni cesti uspeli zapolniti največji udor, ki ga je povzročila voda. Tako je udor sedaj že možno prečkati peš in postavitev brvi ni bila potrebna, je povedal poveljnik tržiške civilne zaščite Drago Zadnikar.

Prebivalci Jelendola so se danes odpravili v službo tako, da so jih gasilci pripeljali iz Jelendola do Dovžanove soteske, kjer so peš prečkali delovišče, nato pa so do službe nadaljevali pot s svojimi avtomobili, ki so jih imeli v Čadovljah ali pa z organiziranim javnim prevozom.

Dan počitnic več

Otroci pa se danes še niso odpravili v Tržič, čeprav so se jesenske počitnice že iztekle. Prvotno je bilo načrtovano, da bodo tudi otroke gasilci pospremili do Tržiča, vendar so se starši v nedeljo zvečer odločili, da otrok v šolo še ne bodo poslali. Kot predvideva Zadnikar, je razlog za to skrb za varnost. O tem so obvestili vodstvo šole, ki se je s tem, da otroci ostanejo doma, strinjalo.

Ni še jasno, ali se bodo otroci v šolo morda podali v torek, ali pa bodo počakali, da bo cesta ne le prehodna temveč tudi zasilno prevozna. Na območju, ki je po ujmi ostalo odrezano od sveta, sicer živi okoli deset otrok, med njimi so tudi trije srednješolci. Zaposlenih oseb, ki hodijo v službo, pa je nekaj več kot 40.

Zaenkrat še peš

Zadnikar računa, da se bo pretok ljudi iz Jelendola v Tržič odvijal vsakodnevno, sicer zaenkrat še peš. V nekaj dneh pa predvideva, da bi lahko zapolnili še preostale tri manjše usade na cesti, preprečili nadaljnje krušenje ceste v strugo in zagotovili njeno prevoznost.

"Po moji nestrokovni oceni bi bil, glede na to, kako hitro so izvajalci sanirali največji udor, po sredi ali četrtku nevarni odsek vsaj osnovno lahko zavarovan," je ocenil Zadnikar. O tem, ali bo cesta dovolj varna za vožnjo po njej, pa ne bo odločal štab civilne zaščite temveč občina in strokovne službe.

V nedeljo so prebivalce Doline in Jelendola, kjer živi približno 190 ljudi, znova oskrbeli s hrano in trenutno ni potrebe po pomoči helikopterja. Sedaj bi lahko živila tudi že prenesli preko nevarnih odsekov in jih nato naprej po cesti odpeljali do prebivalcev.