Splošna stavka od 5. novembra

Sindikat delavcev v pravosodju poziva k počasnejemu delu

T.L./STA
27. 10. 2018, 11.35
Posodobljeno: 27. 10. 2018, 11.42
Deli članek:

Za 5. november so napovedali splošno stavko. Seznam zahtev je obsežen.

STA
Splošna stavka, ki bo trajala do preklica, se bo začela 5. novembra ob 7.30.

Stavkovni odbor Sindikata delavcev v pravosodju je v četrtek razglasil splošno stavko, ki se bo začela 5. novembra. Kot so zapisali na svojih spletnih straneh, zahtevajo takojšnjo odpravo plačnih anomalij, ustrezno ovrednotenje dela, povečanje kadrovskega načrta in začetek odpravljanja še preostalih varčevalnih ukrepov.

Vse zaposlene v dejavnosti sodstva, kamor med drugim vključujejo sodišča, tožilstva, zapore, prevzgojne zavode, upravo za izvrševanje kazenskih sankcij in državno odvetništvo, pozivajo, naj "do nadaljnjega delajo počasneje in natančneje in ne presegajo nezakonitega nadurnega dela, naj ne dopustijo, da izgorijo, ter znanje, ki presega njihov opis del in nalog, prihranijo za boljše pogoje dela in primerno plačilo".

Hkrati dajejo pobudo za začetek takojšnjih pogajanj tudi z njimi. Vlado pozivajo, da se v skladu z zakonom o stavki nemudoma odzove na njihovo pobudo, so zapisali. Ne izključujejo pa niti zaostritve stavke, če do konca novembra dogovor z vlado glede stavkovnih zahtev ne bo dosežen. Kot možno zaostritev stavke navajajo udeležbo na shodu, ki bo predvidoma 5. decembra.

Zaradi usklajevanja stavko zamaknili

Kot datum začetka stavke so sredi oktobra sicer določili ponedeljek, 29. oktober. A so v četrtek sklenili začetek stavke zamakniti za en teden zaradi usklajevanj med sindikati Konfederacije sindikatov javnega sektorja in spoštovanja zakonsko določenih rokov za napoved stavke.

Zahtevajo takojšnjo in hkratno odpravo preostalih anomalij pri vrednotenju delovnih mest nad 26. plačnim razredom in anomalij, nastalih zaradi spremenjenega vrednotenja zdravniških delovnih mest. Tako naj se dvignejo plačni razredi delovnih mest nad 26. plačnim razredom za tri do štiri plačne razrede v skladu s predlogom, ki ga je konec novembra lani podala pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Plačni razredi delovnih mest do 26. plačnega razreda pa naj se dvignejo za dva plačna razreda, so zapisali.

Poleg tega je njihova zahteva ustrezno ovrednotenje dela delovodje in tajnice funkcionarja ter odprtje novega delovnega mesta za najzahtevnejša delovna mesta strokovnih pravnikov z opravljenim pravniškim državnim izpitom.

Pri zahtevi za povečanje kadrovskega načrta navajajo, da je treba takoj zaposliti pravosodne policiste ter vzgojne in tehnične delavce za nemoteno delovanje zavodov za prestajanje kazni. Zdaj so namreč zaposleni preobremenjeni in se varnostni standardi prilagajajo številu zaposlenih. Tako prihaja denimo do neupravičenega zmanjševanja števila pravosodnih policistov na oddelkih zavodov in pri spremstvih zaprtih oseb ter do omejevanja dopustov.

Najkasneje s 3. januarjem prihodnje leto zahtevajo začetek odpravljanja še preostalih varčevalnih ukrepov, vključno z osemodstotnim znižanjem vrednosti plačnih razredov po zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Zahtevajo pa tudi, da se za povečane stroške dela zaradi uresničevanja zahtev zagotovijo sredstva delodajalcem, stavka pa naj bo plačana.

Splošna stavka, ki bo trajala do preklica, se bo začela 5. novembra ob 7.30. Kot organizirana prekinitev dela bo potekala na sodiščih, v javnih zavodih in organizacijah, kjer ima sindikat člane. Stavkajoči bodo opravljali delo v razpisanih narokih, glavnih obravnavah oziroma javnih sejah ter poskrbeli za izdajo in odpravo vseh odločb v zakonitem roku. Poslovali bodo v postopkih, za katere je z zakonom odločeno, da so hitri, oziroma v zadevah, ki so po zakonu oziroma naravi stvari nujne, so še zapisali v stavkovnem odboru.