Izjemno

VIDEO: Rak ji je vzel nos, UKC ji ga je "vrnil"

P.K.
9. 10. 2018, 13.50
Posodobljeno: 9. 10. 2018, 13.52
Deli članek:

Neverjeten poseg so izpeljali v ljubljanskem kliničnem centru; mlajši pacientki so podarili novo življenje, saj so ji po tem, ko ga je izgubila, rekonstruirali nos.

Youtube
Dr. Ahčan je čestital pacientki za pogum, potrpežljivost in zaupanje. Z njo se veselijo uspeha.

Mladi Slovenki so morali, ker je imela zelo agresivno obliko kožnega raka, amputirati organ za voh. Zaradi tega je ženska utrpela velike funkcionalne in estetske probleme in si je srčno želela, da bi ji zdravniki lahko pomagali. Strokovnjaki UKC Ljubljana so ji prisluhnili in prišlo je do izjeme rešitve, ki predstavlja mednarodni medicinski presežek.

Strokovnjaki plastične, rekonstrukcijske, estetske in maksilofacialne kirurgije Kirurške klinike UKC Ljubljana so združili znanje možnost uporabe tridimenzionalnih posnetkov v mikrokirurški tehniki in tako prvi na svetu s pomočjo 3D modela napravili nos na podlakti in ga presadili na obraz.

Youtube
Dr. Ahčan in dr. Didanovič s pacientko, ki je po posegu popolnoma okrevala.

Dolge priprave

Najprej so morali opraviti tridimenzionalno slikanje in tiskanje modela obrazne okvare ter različnih plasti in struktur nosu tako, da so na podlagi tega lahko izdelali plastično kost, vezno tkivo in kožo. Organ je potem »rasel« na ženskini podlakti 30 dni, dokler se ni zacelil kot definiran del in so ga lahko presadili na obraz. Sledil je osemurni poseg, v katerem so nov nos z mikro ploščicami in vijaki iz titana spojili z obraznimi kostmi.

Za medicinski podvig mednarodnih razsežnosti, saj so prvi na svetu, ki so opravili tako rekonstrukcijo, so odgovorni: prof. dr. Uroš Ahčan dr. med. iz Kirurške klinike UKCL, prim. Vojko Didanovič dr. med., iz iste klinike, mag. Tomaž Tušar univ. dipl. inž. Iz podjetja AUDAX in medicinska sestra Nataša Žakelj.