DEREGULACIJA

Natočite poln tank in izgubite za eno kavo

Gregor Gruber
31. 8. 2018, 07.00
Posodobljeno: 31. 8. 2018, 07.16
Deli članek:

Na avtocestnem križu so cene goriva višje kot drugje po državi.

Novice Svet24
Cena za liter dizla na bencinski postaji OMV ob avtocesti je včeraj bila 1,319 evra.

»Nisem vedel, da točim bencin po višji ceni. Od kdaj je tukaj višja cena kot drugje?« nam je kar nekoliko razburjeno odvrnil Marko iz okolice Ljubljane, ko smo ga seznanili z dejstvom, da bo za 50 litrov 95-oktanskega bencina na bencinskem servisu na avtocesti počivališču Grosuplje Cikava odštel 1,6 evra več kot na bencinskih servisih ob »navadnih« cestah.

Marko bi se zapeljal le dobra dva kilometra naprej in bi na bencinskem servisu na Ljubljanski cesti 62 v Grosupljem, ki je postavljen le nekaj metrov od avtoceste, svojega jeklenega konjička napojil po prijaznejši ceni, po ceni, ki jo še določa vlada. Nekateri bodo porekli, da smo malenkostni, toda Marko bi s tem manevrom privarčeval za kavo z mlekom (pivo je dandanes težko dobiti po takšni ceni).

Diskretne podražitve

Cena 95-oktanskega bencina in dizla ni višja le na omenjenem bencinskem servisu. Največja naftna trgovca sta v zadnjem času cene istočasno in skoraj povsem usklajeno dvignila na vseh črpalkah ob avtocestah in hitrih cestah. Za liter Petrolovega 95-oktanskega bencina ob avtocestah boste te dni odšteli 1,378 evra, za dizel 1,317 evra, OMV pa drži cene pri 1,379 evra za 95-oktanski bencin in 1,319 evra za dizel. Za primerjavo: na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa in hitrih cestah stane liter 95-oktanskega bencina 1,347 evra in liter dizla 1,293 evra.

Kaj pravijo pri Petrolu in OMV? Molčijo. Oboji so odgovorili, da ob upoštevanju pravil varstva konkurence podrobnosti metodologije oblikovanja cen naftnih derivatov ni dovoljeno razkrivati.

Novice Svet24
Pri točenju goriva lahko prihranite, če izberete bencinski servis, ki ni ob avtocesti.

Želje po večji konkurenci

Vlada je na pobudo ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška novembra 2016 sprostila cene goriv ob avtocestah in hitrih cestah. Govorilo se je, da bo liberalizacija prinesla »dinamiko« na trgu, na daljši rok večjo konkurenco in za potrošnike pozitivne učinke. V prvih šestih mesecih ni bilo sprememb. Potem sta velika igralca na slovenskem trgu derivatov na posameznih servisih sramežljivo dvignila cene za en cent, zdaj pa sta že bolj pogumna. 

Za popolno deregulacijo

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so seveda seznanjeni, da so se, kot so izrazili, "cene naftnih derivatov po delni deregulaciji cen začele diferencirati". Kljub zvišanju cen menijo, da je popolna deregulacija eden od bistvenih ukrepov za normalizacijo trga na področju naftnih derivatov. Po njihovih predvidevanjih bi bile cene naftnih derivatov na avtocestah višje, medtem ko bi bile v mestih in ob mejah zaradi konkurence cene nižje.

Njihovo argumentacijo si lahko preberete TUKAJ.