Kraje koles

»Ukradu sm bicikl, pofarbu sm ga mal«

Mirko Vorkapić
22. 8. 2018, 07.00
Deli članek:

State Department je objavil poročilo o varnostnem stanju v državah po svetu. V delu poročila, ki obravnava Slovenijo, posebej izpostavlja problem kraje koles.

STA
V letu 2016 je ostalo neraziskanih 94 odstotkov tatvin koles.

Ameriška analiza stanja seveda najprej obravnava možnost terorizma. »Kredibilne informacije nakazujejo, da teroristične skupine načrtujejo napade po Evropi v bližnji prihodnosti. V skladu s tem, opozarjamo državljane ZDA, da ostanejo pozorni in previdni v času obiska Slovenije.«

Poročilo se nato loti protestov in navaja, da v Ljubljani večinoma potekajo okrog Kongresnega trga, nasproti parlamenta in včasih pred ambasado Združenih držav. »Nekateri udeleženci protestov občasno izražajo protiameriška stališča,« piše v poročilu. Nato pa se poročilo loti vsakodnevnega kriminala. State Department opozarja na krajo torbic ter žeparjenje, predvsem okrog turističnih znamenitosti v prestolnici. Na seznamu so se znašle tudi kraje avtomobilov in vdiranje v njih, nekaj Američank pa je podalo prijavo zaradi spolnega nadlegovanja v vsaj enem nočnem klubu. Toda kar najbolj zbode v oči, je opozorilo glede kraje koles. »Kraja koles je neproporcionalno visoka v primerjavi z ostalimi mesti po svetu. Svoja kolesa imetje vklenjena, preden jih pustite na prostem.«

arhiv

Življenje na temni strani Ljubljane

Iz dobro obveščenih virov smo izvedeli nekatere podrobnosti iz »kolesarskega podzemlja«. Po mnenju sogovornikov gre brez dvoma za zelo organizirano dejavnost. Kolesa tako rekoč izginjajo povsod: v parkih, pred gostinskimi lokali, pred bloki in celo v kolesarnicah. Cene ukradenih koles so seveda odvisne od njihove tržne vrednosti, vendar se, po besedah našega vira, kolesa lahko kupijo že za 50 evrov. »Kolo, vredno okrog 1200 evrov, se denimo prodaja lahko že za 100 evrov.« Kot smo še izvedeli, preprodaja koles prinese toliko, denarja, da se od nje da živeti, saj nekateri vsak teden prodajo več koles. Kot nam je povedal drugi vir, so preprodajalci večinoma najstniki in odvisniki od drog.

Kupci so »normalni« ljudje, družine, športniki

Odjemalci ukradenih koles se delijo v dve skupini. Naključni odjemalci kupijo kolesa, ki jih predhodno naročijo, stalni odjemalci, ki imajo na voljo kleti in garaže za skladiščenje, kupujejo skoraj vse od odvisnikov in prodajajo naprej. Znano je namreč, da odvisniki prodajajo ukradeno robo po zelo nizkih cenah. »Kupci so normalni ljudje, družine, športniki in ostali,« nam je zaupal eden od naših virov.

Facebook
globa, kolesarka, prešernov trg

Kralj tatov koles

Igor Kenk je pred leti zaslovel po svetu kot kralj tatov koles. Nekdanji slovenski policist, ki je živel v Torontu, je vodil zloglasno organizacijo, ki se je ukvarjala s krajo in preprodajo koles. Kenkova združba je po mestu pokradla vsaj 3000 koles. Kenk je bil v svoji soseščini priljubljen možakar, ki je na pločniku pred svojo delavnico popravljal in prodajal kolesa dolgo v noč. Posel je šel tako dobro, da je nekaterim celo večkrat prodal nazaj njihova lastna kolesa, ki so bila ukradena. Po preiskavi, v kateri je sodelovalo kar 140 policistov, so odkrili skoraj 3000 ukradenih koles, za okoli 500 pa so našli prave lastnike. Po Kenkovi aretaciji je v Torontu drastično upadla stopnja kraje koles, obenem pa se je povečalo število registracij koles. Igor Kenk je odslužil svojo 30-mesečno zaporno kazen.