Britanski zunanji minister

Poziva k novim sankcijam proti Rusiji

J.P./STA
21. 8. 2018, 21.04
Posodobljeno: 21. 8. 2018, 21.23
Deli članek:

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je danes med obiskom v Washingtonu pozval EU in ZDA, naj uvedejo nove sankcije proti Rusiji zaradi zastrupitve nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala.

Profimedia
Jeremy Hunt

Kot je poudaril v predavanju na ameriškem institutu za mir, "agresivno in zlobno ravnanje Rusije spodkopava svetovni red".

Dejal je še, da bi morala EU stati z ramo ob rami z ZDA, ki so nedavno napovedale nove sankcije proti Rusiji zaradi napada z živčnim plinom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta in njegovo hčerko v Veliki Britaniji.

Nekdanji ruski obveščevalec Sergej Skripal in njegova 33-letna hči Julija sta se zastrupila marca letos v britanskem Salisburyju. Britanska preiskava je ugotovila, da ju je nekdo zastrupil z živčnim bojnim strupom novičok, namazanim na kljuko vhodnih vrat njune hiše. Britanci so krivdo pripisali Rusiji, katere predsednik Vladimir Putin je Skripalu v preteklosti že grozil. Moskva krivdo za napad vseskozi zavrača.

Hunt je bil kritičen tudi do ruskega predsednika Vladimirja Putina, zaradi katerega je svet po njegovem mnenju nevarnejši, kot je bil. Pojasnil je, da pod Putinovim vodstvom Rusija s svojim agresivnim in zlobnim ravnanjem spodkopava svetovni red, ki nas ščiti.

"Tisti, ki z nami ne delijo vrednot, se morajo zavedati, da bo vedno treba plačati visoko ceno, če bodo prestopili mejo, pa naj gre za zasedbo ozemlja, uporabo prepovedanega orožja ali vse pogostejše kibernetske napade," je opozoril.

Odziv

"Naši britanski kolegi imajo o sebi visoko mnenje," je bil v odzivu kritičen ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Kot je še dejal v ruskem letovišču Soči, skuša država, ki zapušča Evropsko unijo, diktirati zunanjo politiko povezave in zdaj tudi ZDA. Dejal je še, da je Moskva Londonu ponudila dvostranske pogovore, a jih je Velika Britanija zavrnila.

Tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini se je na pobudo britanskega ministra odzvala zadržano. Spomnila je, da je več evropskih držav po napadu na Skripala izgnalo ruske diplomate in da bi moral morebitne nove sankcije unije soglasno potrditi Svet EU.