VRTEC PTUJ

Plača brez dodatkov je še vedno nižja od minimalne

Dženana Kmetec/Novice Svet24
25. 6. 2018, 07.00
Deli članek:

Ker ima del zaposlenih v Vrtcu Ptuj – tako kot v marsikaterem drugem zavodu – sramotne plače, nižje od minimalnih, bo 14. septembra izpeljana stavka.

arhiv
Vrtec Ptuj, enota Tulipan

V Sindikatu delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) si želijo, da bi stavka prerasla okvire »Ptuja« in v splošno zahtevo za dvig najnižjih plač brez dodatkov vsaj na višino zakonsko določene minimalne plače.

LAHKO SPROŽI UČINEK DOMIN

Sindikat je v petek ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport predal poziv, da se izpostavi problematika nedostojnih osnovnih plač, ki so tudi povod za stavko sindikata.

»Ta problematika je najbolj izrazita v plačni skupini J, v katero se v vzgoji in šolstvu uvrščajo predvsem pomočniki kuharjev, kuharji, čistilke, hišniki, pa tudi poslovni sekretarji, računovodje in drugi, ki tvorijo še kako pomemben del kolektiva, ki skrbi za nemoten potek vzgojno-izobraževalnega procesa. Sindikat VIR Vrtec Ptuj je zaradi ogorčenosti nad dejstvom, da še kar ni prišlo do odprave sramotnih osnovnih plač, ki so kljub desetletjem dela še vedno krepko pod minimalno plačo, kot jo zagotavlja Zakon o minimalni plači, konec maja tudi izglasoval stavko in jo napovedal za 14. september 2018,« so zapisali v dopisu, ki so ga predstavniki Sindikata VIR predali predstavnikom ministrstva, obenem pa so jih pozvali k ukrepanju.

D.K.
Plačna skupina J zahteva dvig plač.

Kot je pojasnila Ana Jakopič, sekretarka Sindikata VIR, je pomembno dejstvo, da gre za problematiko, ki jo zaznavajo vsi zavodi. Na ministrstvu se zavedajo, da nikakor ne gre za osamljen problem in da se lahko zgodi učinek domin. Predstavnike sindikata sta v petek sprejela državna sekretarka Andreja Barle Lakota in generalni sekretar Bruno Rednek. Dogajanje v Vrtcu Ptuj naj bi prepoznali kot pobudo za reševanje težav, za katere je jasno, da se pojavljajo na terenu.

VISOKA PODPORA

»Zadovoljni smo z vso podporo, ki so jo prek podpisov (ki še prihajajo) izrazili člani Sindikata VIR, predvsem pa, da je problematika sramotno nizkih osnovnih plač tako prešla v javni diskurz, svojo podporo pa nam že izražajo tudi drugi sindikati. Seveda pa se zavedamo, da smo s tem storili šele prvi korak na poti naših prizadevanj, ki jih bomo vztrajno vodili naprej,« je še zapisala Jakopičeva.

STA
Ana Jakopič, sekretarka Sindikata VIR

Ali bodo zahteve ptujskega vrtca prerasle v zahtevo vseh preostalih vrtcev, pa tudi širše zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju, bo znano v prihodnjih mesecih, podporo pa naj bi VIR dobil od številnih deležnikov.

Stavko je podprla tudi ravnateljica Vrtca Ptuj Marija Vučak: »Stanje v vseh vrtcih je enako. Upam, da bodo starši razumeli, da si bomo še naprej prizadevali svoje delo opravljati kakovostno in dobro. Prav pa je, da je vsak delavec za svoje delo primerno nagrajen oziroma plačan.«