Groza v kliničnem centru

VIDEO: Tri ure bolečin, zdravnika od nikoder

Ž. K. / Novice Svet24
6. 5. 2018, 07.55
Posodobljeno: 6. 5. 2018, 09.57
Deli članek:

V petek se je po spletu kot blisk razširil posnetek iz kliničnega centra, na katerem mladenič Samir Ć. prosi za pomoč za svojega brata Damirja, ki že več ur trpi v neznosnih bolečinah.

Bobo
Pacient v kliničnem centru v neznosnih bolečinah dve uri čakal na zdravnika.

Da v našem zdravstvu močno škripa, je jasno že dalj časa. Odhajajoča vlada je obljubljala reforme, a storila bore malo. Res  je, da je zdravstvena ministrica zvišala plače zdravnikom, a kot kaže, pacientom, tudi tistim najbolj pomoči potrebnim, zaradi tega ni nič bolje. V petek se je po spletu razširil posnetek, ki je nastal v bolniški sobi enega od oddelkov v ljubljanskem kliničnem centru. Na posnetku Samir Ć. razburjeno razlaga, da njegov brat, ki ga prav tako lahko vidimo na posnetku, že dve uri trpi v neznosnih bolečinah, v tem času pa, čeprav leži v bolnišnici, ni bil deležen strokovne pomoči.

Vidna agonija in trpljenje

Facebook
V vreči je bila le kri.

Kot je razvidno s posnetka, so njegovemu bratu vstavili stomo, a ta očitno ni opravljala svoje naloge. V vrečki, kamor bi se morala odvajati blato in urin, je bila le kri. Poleg pacienta, čigar obraz razkriva agonijo in trpljenje, sicer je medicinsko osebje, a nikogar, ki bi mu znal in smel pomagati. Kot je povedal Samir Ć., je on prej prišel iz Portoroža v Ljubljano kot pa pristojni zdravnik v bolnišnici do njegovega brata. Grozljivo je, da je posnetek nastal sredi običajnega delovnega dneva. Če bi morda pomanjkanje zdravnikov še lahko razumeli v prazničnem in nočnem času, pa je popolnoma nedopustno, da več kot dve uri v ustanovi, kot je UKC, ne najdejo potrebnega zdravnika.

Pojasnilo UKC Ljubljana

Pristojni v kliničnem centru so nam pojasnili, da je omenjeni bolnik na zdravljenju v UKC zaradi nevrokirurških stanj že skoraj dve leti. »Do omenjenega zapleta je prišlo, ko je bil potreben poseg, ki ni s področja nevrokirurgije in ga je opravil zdravnik specialist za to področje. Ker je po posegu prišlo do težav, ni bilo mogoče posredovanje specialista s tega področja. Osebje, tudi zdravniki z oddelka, kjer bolnik leži, so naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi težave bolniku olajšali, vendar to brez dodatnega posega ni bilo mogoče prej, kot je bil specialist dosegljiv,« so zapisali.

Pohvala medicinskemu osebju

Po pričevanju Samirja Ć. naj bi zaplet rešili zdravniki s sosednjega oddelka. Potem ko se je situacija pomirila, je na facebooku zapisal: »Spet so stopili v akcijo mladi kadri s strokovnostjo in srcem. Odgovorni, ki je stomo operiral in jo vgradil, pa se ni želel prikazati. Svojo odgovornost je prepustil v roke drugih.« Dodal je: »Naj pohvalim celotno osebje medicinskih bratov, sester ter dežurnih in marljivih oseb! Kapo dol! Njim je treba dvigniti plačo za 500 odsotkov!«