Trgovina s sintetično drogo

Prodajali tudi »sladoled«: Z denarjem so kupovali nepremičnine

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
6. 5. 2018, 07.48
Posodobljeno: 6. 5. 2018, 07.51
Deli članek:

Glavna akterja naj bi prek posebne spletne strani v štirih letih prodala okoli pol tone sintetičnih mamil v vrednosti do 2,2 milijona evrov.

Gabrijel Toplak
Osumljeni v sodni dvorani mariborskega sodišča.

Na okrožnem sodišču v Mariboru se je v petek nadaljevalo sojenje kriminalni združbi, ki naj bi več let vodila dobičkonosno mednarodno spletno trgovino www.synthetiQ.org. Glavno vlogo so pripisali Mariborčanu Dejanu Žnidariču in Tadeju Savcu iz Lenarta, ki ju tožilstvo bremeni, da sta za preprodajo prepovedanih substanc v štirih letih prodala okoli pol tone sintetičnih mamil v vrednosti do 2,2 milijona evrov. To so izvajali po pomladi 2013, možje postave pa so ju prijeli junija 2016.

Z denarjem kupovali nepremičnine

Obtožena Savec in Žnidarič sta substance pošiljala v paketih, ki so bili pakirani tako, da so bili na prvi pogled videti, kot da gre za snov za znanstvenoraziskovalne namene. 

Ilegalno naj bi se preprodalo dobrih 272 kilogramov prepovedanih drog, ki jih je kupilo približno 1500 ljudi iz 38 držav. Protipravna premoženjska korist naj bi bila 984 tisoč evrov, jim očita specializirana državna tožilka Tanja Frank Eler. Največ mamil so prodali na Nizozemsko in v Romunijo, več deset kilogramov mamil – najbolj priljubljena sintetična droga v ponudbi je bila 3-mmc, ki je poceni in med mladimi znana pod imenom »sladoled« – pa so kupili tudi slovenski državljani. Savec in Žnidarič sta snovi kupovala na Nizozemskem in Madžarskem, prodajo pa izvrševala prek podjetij, ki so bila registrirana v davčnih oazah. Po aretacijah 2. junija 2016 sta se poleg Žnidariča in Savca v priporu znašla tudi Tihomir Rugani in Kazimir Veliki, štirje pa se branijo s prostosti. In tožilstvo jim tudi očita, da so z dobljenim denarjem kupovali nepremičnine, sledljivost denarja pa naj bi bili poskušali prikriti z nakazovanjem na različne bančne račune.

Sledenje s prikritimi ukrepi

Priča Bojan Iršič, sicer kriminalist Policijske uprave Maribor, je povedal, da je z več kriminalisti novembra 2015 na prošnjo avstrijskih varnostnih organov sodeloval v predkazenskem postopku zoper več osumljenih te države. »Kupovali so droge prek spletne strani, zato smo začeli raziskovati s prikritimi ukrepi. Na spletni strani so imeli navedene substance, ki jih prodajajo, veliko izmed teh je bilo na seznamu prepovedanih drog. In prav vse pošiljke, ki so jih pošiljali na različne konce sveta, so bile v teh državah na teh seznamih. V ekipi smo imeli tudi izvedenca za računalniško kriminaliteto,« je pojasnil Iršič in dodal, da so bila plačila izvršena prek Western Union, kot virtualne valute ali kot bančno nakazilo. Pretok denarja je ugotavljal kriminalist Matija Šafarić, ki je poudaril, da je bila večina denarja kot plačilo za drogo, ki je bila kupljena na »njihovi« spletni strani. (Gabrijel Toplak, foto: Gabrijel Toplak)

***Template B11 Poudarek k sliki: Nadaljnje posle so jim preprečili slovenski in avstrijski kriminalisti. Cifra: V 4 letih naj bi prodali okoli pol tone sintetičnih mamil. Rdeč okvirček: PAKETI Obtožena Savec in Žnidarič sta substance pošiljala v paketih, ki so bili pakirani tako, da so bili na prvi pogled videti, kot da gre za snov za znanstvenoraziskovalne namene. Siv okvirček: Maj 2014 KUPEC JE IZDAL POŠILJATELJA Avstrijska policija je ujela mamilarsko združbo, potem ko so s sumljivimi substancami zasačili enega kupca, ki jim je razložil, kako je prišel do njih. Fotopodpis: Osumljeni v sodni dvorani mariborskega sodišča***