Dopust

FOTO: Kako so prve dni prvomajskih praznikov izkoristili politiki

L.T./Novice Svet24
30. 4. 2018, 19.50
Deli članek:

Prvomajski prazniki so sovpadli s polnim razcvetom pomladi in mnoge med nami pritegnili v naravo. Prijetno s koristnim so združevali tudi politiki. Kaj so z nami delili na družbenih omrežjih?

sta
Židan in Cerar sta se udeležila tradicionalnega Šarhovega pohoda, ki gre po poteh pohorskega bataljona.

DAN UPORA PROTI OKUPATORJU smo nekoč praznovali kot dan Osvobodilne fronte. Tega dne leta 1941 so skupine pod okriljem Komunistične partije Slovenije začele dejavnosti, ki so vodile do oboroženega upora proti okupatorju.

Politiki leve provenience so se ob dnevu boja proti okupatorju poklonili pred spomeniki ali se s pohodi spominjali trdih bojev naših dedov.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) se je v Zalogu pri Ljubljani poklonil pred spomenikom padlih v narodnoosvobodilnem boju. Padlih sta se s poklonom pred grobnico narodnih herojev pri državnem zboru spominjala tudi poslanca Levice Luka Mesec in Violeta Tomič.

Prijetno s koristnim, torej sprehod v naravi in priložnost za nekaj predvolilne samopromocije, sta združila Dejan Židan (SD) in Miro Cerar (SMC), ki sta se udeležila Šarhovega pohoda do poslednjega bojišča Pohorskega bataljona pri Treh žebljih. Na lokaciji ene najbolj tragičnih in herojskih bitk druge svetovne vojne je v spopadu z Nemci padlo 69 od 90 partizanskih borcev Pohorskega bataljona.

Facebook
Brglez se je poklonil pred partizanskim spomenikom v Zalogu pri Ljubljani.

Zdaj se tega spominjamo kot festivala miru, je Cerar kot osrednji govornik posebej izpostavil. To vidi kot priložnost, da se med mlade zaseje upanje, da je probleme mogoče reševati na drugačen način, ne z oboroženimi spopadi. »Evropa se je vzpostavila na teh načelih in se bo morala ohraniti na teh načelih. Če pade vladavina prava, pade Evropa in z njo sodoben svet.« 

Facebook
Mesec in Tomićeva sta se poklonila pred grobnico narodnih herojev.

Bolj proti sredini uživali predvsem v pomladi

Malo po poteh partizanov, malo v naravi je bil podpredsednik državnega zbora Matjaž Nemec (SD). Med sprehodom v naravi je objavil posnetek svojega zlatega prinašalca, ki navdušeno prečka manjši vodotok. Čas z najboljšim prijateljem je preživljal tudi Karl Erjavec (Desus), ki je na instagramu objavil sebček s psom Lunom, ki da najraje sedi poleg njega.

Instagram
Erjavec dela sebčke s svojim psom Lunom. Pripisal je, da ta najraje sedi poleg njega.

V cvetju je bila medtem poslanka Alenka Bratušek. Na instagramu je k fotografiji pripisala: »pomlad je res lepa«. Morda zato se je svoje posle mladeniču Valu odločil prepustiti Borut Pahor. Val mu je vseeno zaupal, da si bolj kot predsednik republike želi postati astronavt. Pahor mu je zato podaril našitek Randyja Bresnika, ameriškega astronavta slovenskega rodu.

Instagram
Alenka Bratušek se je navduševala nad prihodom pomladi.

Instagram
Pahor je predsedniški stolček odstopil Valu, ki želi postati astronavt. Predsednik republike mu je podaril našitek Randyja Bresnika, ameriškega astronavta slovenskega rodu.

Janša lovil zadnje trenutke zime

Manj pomladno je bil razpoložen Janez Janša (SDS), ki je s soprogo lovil zadnje trenutke zime s pozno smuko. »Vztrajnost in lepota pod Lepim Špičjem,« je pripisal na instagramu.

Instagram
Janša je s soprogo izkoristil pozno smuko pod Lepim Špičjem nad dolino Triglavskih jezer.