Navijanje cen

Dopust na Hrvaškem letos še dražji

Ž.K. / Novice Svet24
10. 4. 2018, 19.20
Deli članek:

Poletne počitnice na Hrvaškem se zadnja leta krepko dražijo in tudi letos ne bo nič drugače. Si še lahko privoščite dopust na jadranski obali?

Dreamstime
denar plaža euro
Za vstop na rt Kamenjak, ki ga vsako leto obišče tudi veliko slovenskih turistov, je treba namesto 40 kun (5,40 evra), kolikor je bila vstopnina lani, po novem odšteti 80 kun (10,80 evra).

Hrvaški turizem je v zadnjih letih dobesedno eksplodiral. Še leta 2010 je naše sosede obiskalo deset milijonov turistov, lani pa kar 17,4 milijone. Leta 2017 so po podatkih hrvaškega statističnega urada turisti ustvarili kar 86,2 milijona nočitev. Kar 22 odstotkov hrvaškega bruto družbenega proizvoda (BDP) ustvari turizem. Našim sosedom gredo na roke zaostrene geopolitične razmere v nekaterih drugih tradicionalno turistično priljubljenih krajih in na krilih vedno boljših rezultatov vsako leto tudi malček dvignejo cene. 

Pavšalisti na udaru 

Že pred začetkom letošnje sezone je videti, da bo za dopustovanje na jadranski obali treba malce globlje seči v žep. Lahko bi že rekli, da je v navadi, da se z vsako novo sezono podražijo tudi pavšali v kampih. Cene so se dvignile po celotni Hrvaški, najbolj občutno v Istri, kjer je prav zaradi slovenskih gostov pavšalistov največ. Tako so v kampu Lanterna ceno sezonskega najema najboljše parcele, opremljene z elektriko in vodo, dvignili s 5465 na 5795 evrov, v Valkaneli pri Vrsarju s 4600 na 5200 evrov ter Kovačinah na Cresu s 4026 na 4225 evrov. Poleg tega je v kampih vse manj prostora namenjenega pavšalistom v prikolicah, saj jih raje nadomeščajo z mobilnimi hiškami. Z novo sezono se višajo tudi cene najema le-teh. Tako so na primer v kampu Lopari na Lošinju, ki velja za enega cenejših v Kvarnerju, ceno dnevnega najema mobilne hišice s 120 evrov povišali na 163 evrov, v kampu Selce v Crikvenici pa s 134 na 155 evrov. 

Profimedia
Hrvaški namestitveni objekti so že več sezon polno zasedeni.

Več hotelov, višje cene 

Tudi cene najema zasebnih apartmajev se višajo. Glede na spletni portal booking.com je povprečna cena najema apartmaja za dve osebi v Poreču 125 evrov na dan, v Opatiji 90 evrov na dan, V Dubrovniku pa kar 175 evrov na dan. Hrvaški Jutarnji list je tako objavil zgodbo ženske, ki je delala kot kurirka v občini Novalja na Pagu, hkrati pa oddajala nekaj manjših apartmajev. Zaradi navala gostov je dvignila cene namestitev, pustila službo in povečala prihodke z 20.000 evrov na 40.000 evrov na leto. Hrvaški turistični delavci upajo, da bodo lahko povečali prihodke predvsem pred sezono in po njej, pravijo namreč, da v glavni sezoni prostora za rast skorajda ni, saj so bile že lani zasedene praktično vse kapacitete. Letos se je sicer  število zasebnih namestitev povečalo na 80.000, odprli pa naj bi tudi kar 40 novih hotelov, a je menda tudi to premalo za povpraševanje, ki ga pričakujejo.