Zvišanje

Takšna bo od 1. aprila dalje višina zneska in nadomestila

J.P.
31. 3. 2018, 15.38
Posodobljeno: 31. 3. 2018, 16.47
Deli članek:

Vlada je sprejela Sklep o valorizaciji nadomestila za invalidnost in določitvi višine dodatka za tujo nego in pomoč.

Profimedia
Od 1. aprila dalje je nadomestilo za tujo nego in pomoč višje.

»Veljavni Zakon o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb določa, da nadomestilo znaša 36 odstotkov povprečnega mesečnega čistega osebnega dohodka na zaposlenega v Republiki Sloveniji v minulem let. Če potrebuje invalid pomoč za opravljanje vseh drugih osnovnih življenjskih potreb, znaša dodatek najmanj 20 odstotkov in največ 30 odstotkov čistega osebnega dohodka. Če potrebuje pomoč za opravljanje večine osnovnih življenjskih potreb, znaša dodatek najmanj 10 odstotkov in največ 20 odstotkov čistega osebnega dohodka,« so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Upravičenost do dodatka za tujo nego in pomoč se ugotavlja s kriteriji, ki jih določajo samoupravni splošni akti skupnosti socialnega skrbstva in pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Višina povprečne plače je v letu 2017 znašala 1062 evrov. Na podlagi tega je vlada s sklepom določila novo višino zneska nadomestila in dodatka za tujo nego in pomoči. Izplačevala se bosta od 1. aprila dalje.

Zneski, ki bodo izplačani uživalcem:

1. nadomestilo za invalidnost: 382,32 evrov;

2. dodatek za tujo nego in pomoč za invalidne osebe, ki potrebujejo pomoč pri opravljanju vseh osnovnih življenjskih potreb: 212,40 evrov;

3. dodatek za tujo nego in pomoč za invalidne osebe, ki potrebujejo pomoč pri opravljanju večine osnovnih življenjskih potreb: 106,20 evrov.