Svet

Po petkovem pokolu razglasili dan žalovanja

J.P./STA
31. 3. 2018, 15.13
Posodobljeno: 31. 3. 2018, 15.15
Deli članek:

Palestinske oblasti so danes razglasile dan žalovanja po petkovem pokolu najmanj 15 Palestincev, ki so jih na območju Gaze ubili izraelski vojaki. Medtem ko so Združeni narodi pozvali k neodvisni preiskavi pokola, Izrael trdi, da so njihovi vojaki odgovorili na izgrede.

Reuters
Palestinski predsednik Mahmud Abas je dejal, da je Izrael v celoti odgovoren za pokol.

V množičnih protestih na meji med Gazo in Izraelom, na katerih so zahtevali pravico do vrnitve palestinskih beguncev na svoje domove v današnjem Izraelu, je bilo več kot 1400 ljudi ranjenih. Izraelska vojska je proti protestnikom uporabila pravo strelivo, granate in solzivec.

V Gazi danes pokopavajo žrtve petkovega nasilja. To je bil najbolj krvav dan na tem območju v zadnjih letih.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je dejal, da je Izrael v celoti odgovoren za pokol.

Izraelske oblasti po drugi strani krivdo valijo na gibanje Hamas, ki vlada v Gazi. "Včeraj smo bi bili priča organiziranemu dejanju terorizma," je sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske Ronen Maneli.

Kot je dejal, so bili vsi ubiti stari med 18 in 30 let. "Vemo, da jih je bila velika večina terorističnih aktivistov," je zatrdil.

Na videu, ki ga je posnel palestinski snemalec, je videti, kako je 18-letni Palestinec ustreljen v hrbet, ko teče stran od mejnega območja. Po poročanju izraelskih medijev se vojska na posnetek še ni odzvala.

O dogajanju v Gazi je v petek na nujnem zasedanju razpravljal Varnostni svet ZN. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dejal, da je globoko zaskrbljen. Ob tem je pozval k neodvisni in transparentni preiskavi smrtnih primerov.

Po podatkih izraelske vojske se je petkovih protestov udeležilo okoli 30.000 ljudi, palestinska stran pa navaja še višje številke.

Katastrofalne razmere

Izraelsko-arabska vojna leta 1948 je sprožila množični eksodus Palestincev iz današnjega Izraela. Številni danes živijo na območju Gaze, Zahodnem bregu in v sosednjih državah, saj jim Izrael ne dovoli, da se vrnejo.

Humanitarne razmere v Gazi, ozkem pasu ozemlja ob sredozemski obali, kjer živi dva milijona ljudi, so po navedbah humanitarnih organizacij katastrofalne. Območje je pod blokado Izraela in Egipta, odkar je pred dobrimi desetimi leti tam nadzor prevzel Hamas.

Petkova zborovanja so bila začetek šesttedenskih protestov, imenovanih Veliki pohod vrnitve, ki bodo predvidoma trajali do sredi maja, ko bo Izrael praznoval 70. obletnico ustanovitve, ZDA pa bodo odprle novo veleposlaništvo v Jeruzalemu.