ODLIČNO

Energično velikonočno superživilo in zdravilo

B.B. / Novice Svet24
31. 3. 2018, 15.10
Deli članek:

Hren je nepogrešljivi spremljevalcev velikonočnih pojedin, poleg tega pa je še mnogo več. Pravo superživilo z domačega vrta, ki raste skoraj kot plevel in ga premalo vključujemo v naše jedilnike.

Dreamstime
S pomočjo hrena lažje prebavimo šunko, jajca, pečenko in kuhano govedino.

Poglejmo, kako hren naribamo, shranjujemo in ga pripravimo še drugače, kot smo bili vajeni do zdaj.
Navadni hren je trajnica iz družine križnic, v kateri mu družbo delata še gorčica in zelje. Poznajo ga po vsem svetu, najverjetneje pa izvira iz jugozahodne Evrope in zahodne Azije. Najdemo ga tudi na slovenskih vrtovih, prepoznamo pa po šopu velikih listov, ki lahko zrastejo tudi poldrugi meter v višino. Z njim so si popestrili jedi že v antiki. V naše kraje je prišel iz Rusije in velja v kulinariki za predhodnika popra.

PEKOČA PESINA JUHA
Prepražimo narezano čebulo. Olupimo in na kocke narežemo 500 gramov krompirja in 750 gramov rdeče pese ter ju dodamo čebuli. Pražimo, nato zalijemo s 600 mililitri jušne osnove in 500 mililitri vode. Vre naj 20 minut. Juho ukašimo in začinimo, dodamo 100 mililitrov kisle smetane in pet žlic nastrganega hrena.

POŽENE KRI

Hren nima le kulinarične vrednosti, ampak tudi mnogo odlik za zdravje. Njegovi privrženci trdijo, da jim sveže nariban ter takoj zaužit požene kri po žilah in odpre sinuse. Tudi na seznamu tistih, ki želijo shujšati, visoko kotira, saj je skoraj brez kalorij in maščob.

KAKO GA NARIBAMO

Hren je najbolje nastrgati le v tolikšni količini, kolikor ga potrebujemo za dodatek jedem. Najbolje je, da košček korena, ki ga bomo pozneje naribali, položimo za pol ure v hladno vodo. Ribamo ga vedno tako, da koren leži pod kotom 90 stopinj na strgalo. Ker gre hren hitro v nos, ga strgamo pri odprtem oknu.

KULINARIČNA EKSPLOZIJA

Hren se lahko uporablja kot priloga, v omakah, marinadah, enolončnicah in celo v koktajlih. Odlično se ujema ne le s šunko, ampak tudi z govedino, piščancem in morsko hrano. Če ga boste dodali paradižnikovi omaki za pico (že pred peko seveda), boste navdušeni nad imenitnim okusom. Žlica hrena se odlično poda tudi k umešanim jajcem. Če ga dodate marelični marmeladi in gorčici, dobite odlične marinado, s katero šunko namažete pred peko. Pripravite lahko tudi nadvse okusno pomako – zmešajte ga s kislo smetano ali jogurtom in v mešanico pomakajte hrustljavo surovo zelenjavo, saj se hren z njo odlično ujema. Če ga dodate majonezi, lahko v hipu dobite slasten namaz za na kruh. Dodajte ga tudi v solatne prelive, odlično se namreč ujema z balzamičnim kisom. Kmalu se bo začela sezona peke na žaru. Takrat nikar ne pozabite na hren. Zmešajte ga s hladnim maslom, svežimi zelišči in nekaj kapljicami limoninega soka ter z marinado premažite ribe. Nariban hren je sicer zelo oster, zato ga pogosto pripravljamo v hladnih omakah, ki njegovo ostrino ublažijo. Še bolj ga omilite, če nariban hren pred pripravo omake med dlanmi rahlo ožamete. In še en kulinarični namig: če hren gojite doma, na vrtu, lahko za pripravo solat in sarme uporabite tudi mlade liste.

HLADNA HRENOVA OMAKA
Naribane tri centimetre hrenove korenine zmešamo s 100 grami kisle smetane, 100 grami puste skute, 40 grami nastrgane redkve, žlico vinskega kisa in belim poprom.

KAKO GA SHRANJUJEMO

Ljubitelji pekočih okusov prisegajo na sveže izkopan hren z vrta, nastrgan tik pred zaužitjem. Tako namreč ohrani svojo aromo in značilen okus. Če vrta nimate, lahko hrenov koren kupite na trgu ali v trgovini. Če ga ne boste takoj pripravili, ga shranite v plastično vrečo in položite v hladilnik, v predal za zelenjavo. Porabite ga v tednu ali najpozneje v dveh, saj se bo sicer preveč izsušil. Cele hrenove korenine ne zamrzujte, lahko pa za pol leta shranite v zamrzovalniku nastrgan hren. Bodite previdni tudi pri postrežbi. Pri pripravljeni hrenovi omaki nikar ne uporabljajte srebrnega pribora, ker bo omaka postala zelena.