Formalnosti

Zamenjani prvi vojak Osterman zavrnil očitke o namernem samoponižanju

G.G./STA
26. 2. 2018, 14.45
Posodobljeno: 26. 2. 2018, 14.49
Deli članek:

S predajo poslov se je zaključilo burno dogajanje v vrhu Slovenske vojske (SV).

STA
Ministric Andreja Katč se je zahvalila Ostermanu (desno) za njegovo dosedanje delo ter čestitala in se zahvalila Gederju, da je sprejel izziv.

Dosedanji načelnik generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Andrej Osterman je danes posle predal svojemu nasledniku, generalmajorju Alanu Gederju, ki je prevzel bojno zastavo SV. "Trdno sem prepričan v uspeh, če bomo pripadniki SV delali trdo, pošteno in predvsem etično in če bomo imeli politično podporo," je dejal Geder.

Po prihodu ministrice za obrambo Andreje Katič sta skupaj z Ostermanom pred poslopjem ministrstva pregledala postrojene praporščake, gardo in orkester, nato pa je Osterman Gederju predal bojno zastavo SV. Po predaji prapora sta javno podpisala primopredajni zapisnik, ki ga je Katičeva tudi overila.

STA

Denar in politična podpora

Geder je po primopredaji dejal, da so pripadniki SV tudi njegova "širša družina že več kot 30 let, nikoli jih ne bom pustil na cedilu". Njegova dopolnjena strategija je naravnana v smer dostojnega obravnavanja SV in vseh njenih pripadnikov, vrnitve ugleda vojaškemu poklicu in poštenega nagrajevanja. "To pomeni dodaten denar, za kar si si tudi sam prizadeval. Brez tega in brez izdatne politične podpore ne bo šlo," je Geder tudi Ostermanu priznal zavzemanje za izboljšanje položaja SV.

STA

Pestri dnevi v SV

Ostermana je vlada minuli teden razrešila kot objektivno odgovornega za neuspeh bataljonske bojne skupine na preverjanju pripravljenosti, kar bi lahko preprečilo njen načrtovan odhod na misije v tujini. Na njegovo mesto pa imenovala dosedanjega namestnika načelnika generalštaba Gederja.

STA

Premierja Cerarja je zaskrbelo

Premierja Mira Cerarja je poročilo o pripravljenosti SV zaskrbelo. Presenečen je tudi, da se je SV sama odločila za to ocenjevanje v času, ko bi lahko vedela, da ta enota še ni v celoti pripravljena. "Tu je prišlo do javnega in namernega samoponižanja SV in vojakov. Mislim, da je to zelo neprimerno," je dejal premier.

STA

Osterman ponosen

Po primopredaji je Osterman ostro zavrnil obtožbe, da so odgovorni za namerno samoponižanje SV in vojakov. "Sleherni dan sleherni vojak daje od sebe tisto najboljše, kar ima," je prepričan nekdanji načelnik. "Danes sem ponosen, da smo slovenski družbi uspeli pojasniti, da za delovanje SV potrebujemo kader in ustrezno opremo in oborožitev," je dejal Osterman.