Vloga Madžarov

Burno na razpravi o drugem tiru; projekt gre dalje

G.G./STA
6. 2. 2018, 19.39
Posodobljeno: 6. 2. 2018, 20.10
Deli članek:

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko je za zaprtimi vrati razpravljal o sklenitvi sporazuma z Madžarsko glede sodelovanja pri projektu drugi tir. Razprava je bila burna. Predsednik odbora Jožef Horvat iz NSi je ob prekinitvi dejal, da bo nadaljevanje seje obstruiral.

Revija Zarja Jana
Zdaj bodo nosilci projekta z EIB začeli tehnične pogovore o oblikovanju posojilne pogodbe.

Vodenje je prevzel Branislav Rajić iz vrst SMC, ki je pojasnil, da je Horvata zmotilo predvsem to, da ni bilo dovolj jasno obrazloženo zakaj se mora vlada s predlogom sporazuma vrniti v DZ, kjer bodo o njem odločali poslanci.

Odbor je po razpravi podprl vladno pobudo za sklenitev sporazuma z Madžarsko glede sodelovanja pri projektu drugi tiru.

Pobudo za začetek pogajanj je sicer po Rajićevih besedah podprlo šest članov odbora, trije so glasovali proti, dva pa sta bila vzdržana. Kot je pojasnila podpredsednica odbora in poslanka DeSUS Julijana Bizjak Mlakar, so bili vzdržani v poslanski skupini DeSUS. "Zato, ker vse pravne podlage niso jasne in razčiščene, vemo pa tudi, da zakon še ni stopil v veljavo in je to velika ovira. Hkrati so tudi vsebinski pomisleki glede vsebine izhodišč," je pojasnila.

Proti je glasovala tudi Levica, kjer so skušali po besedah poslanca Mateja T. Vatovca z več predlogi ta "škodljiv postopek ustaviti". Najprej s predlogom za umik točke z dnevnega reda, ki ni bil sprejet, nato smo skušali skozi razpravo predstaviti, zakaj je pobuda taka, kot je zastavljena, škodljiva za strateške interese Slovenije, je dejal po koncu seje.

Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben je podporo pobudi pozdravil. "Predložili smo izhodišča za začetek pogajanj, moja naslednja naloga pa je, da o tem obvestimo strateškega partnerja," je dejal. Kot je pojasnil, bo madžarsko veleposlaništvo o tem obvestil danes in predlagal, da bi se prvič sestali že v 10 dneh. O vsebini izhodišč za pogajanja Leben ni želel govoriti, ker je ta še zaupna.

Vatovec je medtem dejal, da v pobudi ostajajo elementi, "ki bodo spravili koprsko pristanišče v nek podrejen ali vsaj ogrožen položaj". Meni tudi, da so nekateri predlogi izhodišč potencialno v nasprotju z določeno zakonodajo, kar je s tega vidika strašansko.

Televizija Slovenija je kljub temu prišla do nekaterih informacij. Govori se, da naj bi Madžarska dobila polovični delež v družbi 2TDK, ki je odgovorna za vodenje investicij za drugi tir. Še bolj sporna je informacija, da naj bi Madžarska dobila zemljišča, ki so predvidena za širjenje Luke Koper.