Predsedniške volitve

Bo prva dama Slovenije učiteljica Barbara?

Žiga Kariž
10. 11. 2017, 18.40
Deli članek:

Pred drugim, odločilnim krogom volitev vam predstavljamo soprogo Marjana Šarca in morebitno prvo damo Slovenije, Barbaro Iskra Šarec.

Osebni arhiv
Barbara Iskra Šarec in Marjan Šarec sta skupaj že 16 let.

Pri predsedovanju državi posebno vlogo igra tudi partner predsednika ali predsednice republike. Barbara Iskra Šarec je soproga predsedniškega kandidata in župana Kamnika Marjana Šarca in v nedeljo lahko postane prva dama. Čeprav se Šarec s politiko ukvarja že več let, ji je uspelo ohraniti anonimnost in veliko mero zasebnosti. A če se Slovenci v nedeljo odločimo njenemu možu podeliti mandat za najvišjo politično funkcijo v državi, se bodo stvari zagotovo spremenile.

16 skupnih let

Da bi jo malce bolj spoznali, smo ji zastavili nekaj vprašanj. Kot nam je povedala, sta se z Marjanom spoznala na veselici v Šmarci. Skupaj sta od 4. februarja 2001, svojo zvezo pa sta nadgradila s poroko 6. avgusta 2005. Na vprašanje o starosti, nam je odgovorila le, da je leto dni starejša od moža. (Tisti, ki ste radovedni, si boste rojstni datum Marjana Šarca poiskali sami.) Poklicno je profesorica slovenskega in italijanskega jezika, poučuje pa na Srednji medijski in grafični šoli Ljubljana ter Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani. Po izobrazbi je slavistka in italijanistka.

Še naprej učiteljica

Kot pravi, je velikih odločitev svojega moža že navajena. »Ko se mož za nekaj odloči, ni poti nazaj,« nam je zaupala. Če bi njen soprog v nedeljo zmagal, si želi, da bi svoj poklic, torej poklic učiteljice, lahko opravljala nemoteno še naprej. »Menim, da bom s tem naredila največ za dijake,« nam je pojasnila. Meni pa še, da mora biti prva dama prisotna tam, kjer je to zaželeno s strani protokola. Finančnim nadomestilom, ki pripadajo prvi dami, se bo odpovedala.

Spremembe

S spremembami, ki bi jih v družino prinesla predsedniška funkcija, se ne obremenjuje. »Z vsako novo stvarjo se ti življenje spremeni, a se je pač treba prilagoditi. Smo običajna, preprosta družina. Marjan se res trudi, da kampanja čim manj vpliva na življenje družine, je pa res, da je v tem času življenje nekoliko bolj naporno, saj ga tudi hčerki manj vidita in ga pogrešata. Sodelavci in učenci so razumevajoči, kdaj pa kdaj pa me kdo vpraša, ali se zavedam, da lahko postanem prva dama,« pravi. »Oba se bova trudila, da ostanemo preprosta, normalna družina. Brez kakega pompa,« dodaja.

Pomembne stvari

O tem, kako bosta s soprogom proslavila morebitno zmago, še ne želi govoriti, tudi o oblačilih, primernih za predsednikovo ženo, ne. Ko smo jo vprašali, ali ima že izbrano obleko, v kateri bi se predstavila kot prva dama, nam je odgovorila: »To se mi zdi pri vsem skupaj še najmanj pomembno.«