Inflacija

Cene rastejo. Ste opazili?

T.L./STA
29. 9. 2017, 10.59
Posodobljeno: 29. 9. 2017, 11.24
Deli članek:

K letni inflaciji so najbolj prispevali dražja hrana in pogonska goriva.

Profimedia
K letni inflaciji so najbolj prispevali dražja hrana in pogonska goriva.

Rast cen življenjskih potrebščin v Sloveniji se tudi septembra nadaljuje. Inflacija na letni ravni je bila 1,4-odstotna, na mesečni pa 0,2-odstotna, so izračunali na statističnem uradu. K letni inflaciji so najbolj prispevali dražja hrana in pogonska goriva.

Dražja hrana in pogonska goriva so k 1,4-odstotni inflaciji na letni ravni prispevale po 0,3 odstotne točke. Hrana se je namreč podražila za 2,1 odstotka, medtem ko je bilo dizelsko gorivo dražje za 6,3 odstotka, bencin pa za 5,1 odstotka.

Medtem so inflacijo na letni ravni za 0,2 odstotne točke ublažile nižje cene rabljenih avtomobilov, ki so bili v povprečju cenejši za 12,1 odstotka, 0,1 odstotne točke pa so prispevale nižje cene mobilne telefonije - ta je bila cenejša za 3,2 odstotka.

Blago je bilo sicer septembra v povprečju za 1,3 odstotka dražje kot septembra lani, storitve pa za 1,5 odstotka. Cene blaga dnevne porabe in cene poltrajnega blaga so se zvišale za dva odstotka, cene trajnega blaga pa so se znižale za 2,4 odstotka.

K 0,2-odstotni mesečni rasti cen življenjskih potrebščin so 0,7 odstotne točke prispevale višje cene oblačil in obutve. Ob prihodu jesensko-zimske kolekcije so se namreč oblačila podražila za 12,9 odstotka, obutev pa za 5,4 odstotka.

Po 0,1 odstotne točke so prispevale še višje cene sveže in ohlajene zelenjave razen krompirja (za 8,2 odstotka) in pogonskih goriv - bencin je bil dražji za 1,8 odstotka, dizelsko gorivo pa za 1,5 odstotka. Vse druge septembrske podražitve so mesečno inflacijo dodatno zvišale za 0,1 odstotne točke.

Po drugi strani pa so skupno rast cen znižale za 0,6 odstotne točke nižje cene počitniških paketov (v povprečju so bile nižje za 15,8 odstotka), po 0,1 odstotne točke so prispevale še nižje cene mobilne telefonije (za 1,8 odstotka) ter nižje cene nastanitvenih storitev v hotelih, motelih in gostiščih (za 4,8 odstotka).

Septembra je bila povprečna 12-mesečna rast cen življenjskih potrebščin 1,2-odstotna. Septembra lani smo imeli na letni ravni 0,2-odstotno inflacijo, medtem ko je bila povprečna 12-mesečna rast cen negativna - imeli smo namreč 0,4-odstotno deflacijo.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo cen v EU, je bila v septembru 1,4-odstotna, medtem ko je bila mesečna rast 0,3-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 1,3-odstotna.