Umik iz politike

Kje so nekdanji politiki danes?

lt
14. 8. 2017, 20.30
Deli članek:

Nekateri so še poskušali biti imenovani na strokovne funkcije, večinoma pa so začeli kruh služiti na trgu.

Mediaspeed
Thalerju je sodišče za pet let prepovedalo opravljanje funkcij.

Politika je muhasta žena. Dokler si na vrhu, te obožuje, ko pa se ti stolček zamaje, te kaj hitro vrže iz sedla. Pogledali smo, kaj danes počnejo nekateri nekoč uspešni politiki.

Uspešni energetik Žerjav

Ko jim javno mnenje ni bilo več naklonjeno, so se morali znajti po svoje. Thaler je zaradi sprejemanja podkupnine moral odsedeti tudi poldrugo leto zapora.

Pod predsedovanjem Radovana Žerjava Slovenski ljudski stranki je v njej završalo, saj so v njej vpliv izgubili tradicionalni odločevalci, kot je denimo Peter Vrisk. Kot minister za promet je zamenjal vodstvo Darsa, uvedene so bile vinjete. Kasneje je bil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Danes dela v avstrijskem poslovnem sistemu Christof Industries, kjer je zadolžen za pokrivanje Balkana z izdelki, povezanimi z biomaso in sežiganjem komunalnih odpadkov.

Cvikl v Britanijo s slovensko plačo

Diplomat Milan M. Cvikl se je lani po šestih letih z družino vrnil v Slovenijo. Kot socialdemokrat je bil nekoč poslanec državnega zbora, kasneje pa je bil izvoljen za člana Evropskega računskega sodišča. Ko mu je potekel mandat, mu trg dela ni bil pretirano naklonjen, Cvikl je pogorel na številnih razpisih za visoke državniške funkcije. Danes ima težave z odplačilom dolgov za svojo razkošno vilo pod ljubljanskim gradom. Vlada se je nekdanjega vplivneža le usmilila in ga poslala za namestnika direktorja v konstituenčni pisarni Evropske banke za obnovo in razvoj. Tam bo imel le slovensko plačo, kar bo takšnemu petičnežu glede na razmere v Britaniji zagotovo predstavljalo še nedoživet življenjski izziv.

Korumpirani Thaler poslovno svetuje

Nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Zoran Thaler se ne upa več prikazati na političnem parketu. Stolček se mu je zamajal leta 2011, ko je bil pripravljen od britanskega novinarja sprejeti 100.000 evrov podkupnine. Thaler je naslednji dan po objavi članka odstopil kot evropski poslanec, kasneje pa je še na sodišču priznal jemanje podkupnine, zaradi česar je moral plačati 32.500 evrov kazni in odslužiti dve leti in pol zapora. Thaler se danes ukvarja s poslovnim svetovanjem, pri čemer je, sodeč po finančnih izkazih, precej uspešen.

Bobo
Gulič bo skušal stranko LDS priklicati od mrtvih.

Aleš Gulič še ni odložil usnjene jakne

Nekdanji poslanec stranke LDS Aleš Gulič je bil kasneje na čelu urada za verske skupnosti. Njegov stil ni bil všeč desnici, saj ga je po prevzemu mandata takoj zamenjala vlada Janeza Janše. Gulič je leta 2014 skušal še enkrat kandidirati za poslanca, vendar je bil pri tem neuspešen. V začetku letošnjega leta pa se je pridružil starim kolegom in napovedal, da ostaja član stranke LDS in jo bo predsedniku Antonu Anderliču pomagal potegniti iz smetišča zgodovine.