Odprto pismo

Prebivalci Zaloga in okolice ogorčeni: sprašujejo Cerarja

S.G. / Dolenjski list
25. 7. 2017, 13.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na predsednika vlade Mira Cerarja so naslovili odprto pismo, v katerem ga sprašujejo, kaj konkretno je že storil v teh dneh in kaj konkretno še bo storil pri reševanju problematike uničenega obrata Ekosistemi Celje d. o. o. v Zalogu pri Novem mestu.

DL
Gasilce je pri zamejevanju požara oviral močan veter.
TUKAJ si lahko preberete celotno pismo.

Pod pismo so se podpisali Aleš Plut, predstavnik Regijskega društva ekološkega gibanja (RDEG) Ivančna Gorica, člani Civilne iniciative Zalog - Loke, Kulturno politično društvo Svoboda, Združenje borcev za vrednote NOB, KO Straža ter številni zunanji sodelavci, občani in prostovoljci.

Od premierja Cerarja zahtevajo, da v najkrajšem času sestavi posebno komisijo, krizni odbor, organ, sestavljen iz vseh pristojnih služb, ki v preteklosti niso opravile svojega dela, in v katerega morajo biti vključeni strokovnjaki in pristojni referenti ter odgovorni predstavniki javnih služb RS (inšpektorji vseh vej: okoljski, gradbeni, požarni …; pooblaščeni uslužbenci MOP, ARSO, pristojnih direkcij in sorodno).

"Ta delovna skupina, v kateri ni prostora za politike, naj obišče teren, opravi pogovore s predstavniki krajanov, koordinira tudi kriminaliste in ostale preiskovalce, od njih zahteva rezultate celovite analize povzročene škode in ugotovitve krivde. Nato naj koordinira pristojne službe, da se podjetju odvzame vsa dovoljenja in obrat zapre. Po zaprtju naj s strokovnimi službami zasnuje projekt celovite ekološke in gradbene sanacije, v kateri mora biti vključena tudi podrobna analiza prvotne sanacije(sondiranje), ko se je v nekdanje opuščene glinokope po navedbah prič zakopalo vse vrste odpadkov, verjetno tudi nevarnih. Izvedbo sanacije naj ta organ sprotno nadzira, ves čas obstoja mesečno poroča sprotno opravljeno delo medijem in po končani sanaciji območja odda in javno predstavi končno poročilo. Pričakujemo, da bo strošek vseh aktivnosti pri gašenju požara in celoviti sanaciji obrata nosilo podjetje Ekosistemi Celje d.o.o., vključno z drugimi lastniki, torej celotna korporacija. Vse to naj se predstavi javno in transparentno," izpostavljajo v pismu.

Bobo
Družba Ekosistemi je zavrnila očitke o poslovanju z nevarnimi odpadki.

• Opozorilo: otroci naj rok ne dajejo v usta, pridelki z vrta

Kot dodajajo, niso nikoli uradno nasprotovali prisotnosti obrata Ekosistemi v tem kraju. Zahtevali so le strokovno in dokončno sanacijo bivše opekarne ter izgradnjo sodobnega centra za predelovanje nenevarnih odpadkov, ki bo že na prvi pogled ugleden, urejen po strogih smernicah, opremljen z najnovejšo in najčistejšo tehnologijo (kot to zahtevajo direktive) in svoji občutljivi okolici popolnoma nenevaren.

"Zdaj, ko smo bili tako grdo prevarani s strani kriminalnega podjetja in vladnih služb, ki jim ne zaupamo več; ko se je zgodila nepopravljiva katastrofa, ki je povzročila neizmerno žalost in ogorčenje, predvsem pa gnev občanov več prizadetih občin (Straža, Novo mesto, Dolenjske Toplice…) in tako rekoč vseh državljanov Slovenije, odločno spreminjamo svojo zahtevo: Zahtevamo, da se obrat ustavi in celovito sanira, odgovorne predstavnike Ekosistemi Celje d.o.o. kazensko preganja in drago kaznuje ter podjetje odstrani iz naših krajev, OPPN za gospodarsko cono Zalog pa spremeni tako, da ne bo dovoljenega zbiranja, skladiščenja in predelovanja niti nenevarnih, kaj šele nevarnih odpadkov!" so še zapisali v odprtem pismu.

Podjetje zavrnilo očitke: Obrat ni deponija ali smetišče 

Poudarjajo, da v kolikor ne bo zadoščeno njihovi pobudi na zahtevan ali podobno zadovoljiv način, napovedujejo številne tožbe.