ŠOK

S Tomšetovo pomočjo kar dve leti terapij

Janja Ambrožič, Dolenjski list
27. 6. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Želja vsakega bodočega starša je, da bi imel zdrave otroke. Nič drugače pred devetimi leti nista razmišljala Nataša in Jernej Rostohar s Ponikev pri Veliki Dolini.

J. A.
Rostoharjevi: Nastja z očkom Jernejem in mamico Natašo.

»Gospod Tomše je res krasen človek, človek z veliko začetnico. Neizmerno smo mu hvaležni.«

Ko je napočil čas, da se rodi njun prvi otrok, sta odhitela v brežiško bolnišnico, kjer pa se je zapletlo.

»Nastja se je zaradi pomanjkanja kisika rodila skoraj mrtva. Oživljali so jo in k sreči je preživela,« sta opisala dogajanje ob rojstvu, ki je močno zaznamovalo celotno družino. Starša se ne sprašujeta, kaj bi bilo, če bi bilo, nista se odločila, da bi iskala krivca za nastalo situacijo, njun edini cilj je, da bi njuna hči, ki ima spastično obliko cerebralne paralize, živela kakovostno.

J. A.
Tomšetovi: Mihael, hčerka Natalija, žena Tončka in sin Simon.

Hodi ob podpori

POMOČ
Ob jubileju podjetja Mihaela Tomšeta so za Nastjino zdravljenje zbrali 7000 evrov, od tega jih je brežiška občina prispevala 600. S tem zneskom bodo lahko terapije plačevali okoli dve leti.

Dekletce zelo malo govori, do tretjega leta je bila zelo okorna, niti kotaliti se ni mogla, potem pa sta jo starša začela intenzivno voziti na različne terapije in napredek je bil očiten. Ne le da se je začela premikati, zadnjih šest let celo hodi ob opori. Pred dvema letoma je bila na operaciji v Srbiji, kjer so ji sprostili mišice po celotnem telesu.

Poleg terapij, ki jih krije zdravstvena zavarovalnica, jo vozijo še na terapije therasuit in feldenkrais ter na dodatne fizioterapije. Vse to ni poceni, a starša se zavedata, da brez terapij ne bo napredka oziroma da Nastja niti ne bo mogla obdržati sedanje gibljivosti.

Starša omenita, da hči zelo rada posluša narodnozabavno glasbo, kolesari (ima prilagojeno kolo), plava, jezdi, obožuje naravo.
Dekletce, ki je prava borka že od rojstva, obiskuje tretji razred osnovne šole s prilagojenim programom dr. Mihajla Rostoharja v Krškem, kjer se zelo dobro počuti.

družinski arhiv
Rada hodi na terapije s konji

Odpovedal se je darilom

Cerebralna paraliza
NI BOLEZEN, TEMVEČ STANJE
Cerebralna paraliza je motnja gibanja in drže ter je neozdravljiva. Z njo živi okoli 17 milijonov ljudi na svetu, v Sloveniji več kot 4000.

Pred kratkim je Nastjo in njene starše zelo presenetil podjetnik Mihael Tomše iz bližnjih Globočic, ki letos praznuje 20-letnico podjetniške poti.

Tomše se ukvarja z gradbeništvom, je veseljak in dobrotnik po duši, zato se je ob jubileju odločil za veliko zabavo z dobrodelno noto, saj so zbirali denar za terapije, ki jih potrebuje Nastja. Okoli 400 povabljenih se je veselilo z njim in njegovo družino, ženo Tončko, sinom Simonom in hčerko Natalijo, ki so se več tednov ukvarjali z organizacijo dogodka.

»Tudi ob 10. obletnici podjetja smo imeli zabavo, a tokrat smo se odločili, da bo dobrodelna. Namesto daril, ki bi jih povabljeni prinesli meni, smo se odločili, da bomo zbirali prostovoljne prispevke za zdravljenje Nastje,« je pojasnil nasmejani gostitelj.
Povedal je tudi, da je dobrodelno pobudo podprla brežiška občina (na slavju je bil tudi brežiški župan Ivan Molan), pa tudi podjetja in obrtniki iz okolice.

»Danes se res redko zgodi, da ti hoče pomagati nekdo, ki te sploh ne pozna dobro, in to čisto samoiniciativno. Gospod Tomše je res krasen človek, človek z veliko začetnico. Neizmerno smo mu hvaležni,« je med drugim dejala Nastjina mamica Nataša, ki je zato, da je lahko čim več s hčerko, pustila službo, kar posledično pomeni, da je pri hiši samo ena plača.

Kot rečeno, so dobrodelne prispevke zbirali na samem praznovanju Tomšetovega podjetja v Globočicah, donacije pa je mogoče nakazati tudi na posebej odprt račun: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje, Proletarska cesta 1, 1000 Ljubljana, IBAN: SI56 3300 0000 1303 865, KODA: CHAR, NAMEN: humanitarna pomoč družini, SKLIC: SI00 576.