Poziv k varni vpožnji

Kolesarji in motoristi: najpogostejše so poškodbe glave

M.K.
13. 6. 2017, 08.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pred začetkom uradne motoristične in kolesarske sezone so zdravniki in policisti pozvali javnost k varni in uvidevni vožnji. Statistika poškodb zadnjih dveh vikendov pa kaže, da so bili pri pozivu in opozorilu slabo slišani.

STA
Kolesarji so še posebno ranljivi udeleženci v prometu.

V zadnjih dveh vikendih so na Urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC Ljubljana obravnavali 1257 poškodovancev, od tega kar 102 kolesarja in 27 motoristov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pri poškodbah kolesarjev gre najpogosteje za poškodbe glave zaradi neuporabe varnostne čelade ter za zlome ključnice in okončin.

arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Motoristi največkrat utrpijo hude telesne poškodbe glave, notranjih organov in medenice, ki nemalokrat vodijo v trajno invalidnost ali celo v smrt.

Zato v UKC Ljubljana specialisti travmatologi ponovno opozarjajo na ranljivost vseh udeležencev v cestnem prometu in vse, tako kolesarje, motoriste in voznike motornih vozil pozivajo, da so nadvse pazljivi in uvidevni do vseh udeležencev v prometu. Če bomo na cesti pazili drug na drugega in upoštevali cestno prometne predpise, bo tragičnih nesreč zanesljivo manj.