ZAPOSLOVANJE TUJCEV

Vse več kršitev pravic delavcev

mk
25. 4. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pretekli mesec so na inšpektoratu za delo izvedli akcijo na temo zaposlovanja tujcev in ugotovili, da se tu zaposlujejo vse pogosteje.

Dreamstime
Lani je bilo na delo v Avstrijo napotenih okoli 37.000 slovenskih delavcev, kar je za 34 odstotkov več kot leto prej.
Veliko prijav
Glavna inšpektorica za delo Nataša Trček meni, da se delavci vse bolj zavedajo svojih pravic, prijav je namreč vse več. Težava pa je, da težko obravnavajo akutne zadeve, ker morajo obravnavati vsako prijavo. 

bobo

Kot pravijo na inšpektoratu za delo, so bili presenečeni nad različnimi načini zaposlovanja tujcev pri nas. »Ugotavljali smo kar številne – ne samo kršitve, ampak tudi odprta vprašanja, in tej temi bomo v prihodnje posvetili kar precej časa,« je dejala Nataša Trček, glavna inšpektorica za delo.

Zamujanje plačila, neizplačan regres

Že deveto leto zapored, kljub boljšim gospodarskim kazalnikom v zadnjih letih, ugotavljajo precejšnje kršitve pri zamujanju izplačila, še posebej regresa. Problem pa je tudi hitro prilagajanje delodajalcev novi zakonodaji, saj se želijo hitro izmakniti nadzoru. Težave tako niso povezane samo z zastarelo zakonodajo, temveč tudi s kulturo, ki delavce vidi predvsem kot strošek, ne pa kot ključni del delovanja podjetja in njegovega zaslužka. Trčkova je izpostavila, da morajo biti državni organi fleksibilni in hitro ukrepati proti izogibanju zakonodaji.

Vse več tujcev

Ob povečani gospodarski rasti pa se v panogah, kot je gradbeništvo, spet povečuje zaposlovanje tujcev. Ne zmanjšuje pa se niti število prijav kršitev s strani delavcev. »To priča o tem, da so se delavci začeli zavedati svojih pravic in tako tudi inšpektorji lažje učinkovito delujemo, težko pa obravnavamo zadeve, ki so akutne, ker moramo obravnavati vsako prijavo,« je Trčkova opozorila na težave inšpektorjev, ki jih je že tako mnogo premalo za dovolj kakovosten nadzor in odkrivanje kršitev.

Nova zakonodaja

Februarja letos je bila zato sprejeta tudi zakonodaja o čezmejnem izvajanju storitev. Ker je do zdaj nismo imeli, je na tem področju veliko zlorab in kršitev zakonodaje. Novi zakon opredeljuje načine in pogoje za opravljanje storitev tujih in domačih ponudnikov ter tujih in domačih samozaposlenih oseb. Prav tako določa obveznosti delodajalca in delavca; med drugim subsidiarno odgovornost naročnika in uporabnika pri zagotavljanju plače delavcu.