Po domačijsko?

Dva hotela naj bi bila prodana pod ceno

lt
25. 4. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prejeli smo anonimko, da naj bi HSE dva hotela v lasti Premogovnika Velenje prodal precej pod tržno ceno, trdi anonimna kazenska ovadba zoper odgovorne v HSE in PV, ki je bila posredovana Nacionalnemu preiskovalnemu uradu.

PV, Mestna občina Portotož
Hotel Barbara v Fiesi (desno) leži na enem najlepših delov slovenske obale. Hotel Oleander je PV kupil za 3,8 milijona evrov, ga obnovil in mu zgradil prizidek. Prodan je bil za 1,28 milijona evrov.

Stojan Nikolić na obtožbe ne odgovarja, bo pa sodeloval s pristojnimi organi.

Bojna sekira med Stojanom Nikolićem, finančnim direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), in konec marca sporazumno razrešenim predsednikom uprave HSE Gorazdom Skubinom očitno še ni zakopana, saj anonimke v našo uredništvo še niso nehale prihajati.

Prejšnji teden smo na uredništvu prejeli nepodpisano kazensko ovadbo proti predsedniku uprave Premogovnika Velenje (PV) Ludviku Golobu in prvemu nadzorniku tega podjetja, Nikoliću, ki opravlja tudi funkcijo finančnega direktorja HSE. Obema je očitano, da sta v sklopu dezinvestiranja PV dva hotela prodala pod njuno tržno ceno.

Nič več minus
Po rdečih številkah iz leta 2015, ko je HSE beležil 323 tisočakov izgube, so se lani iz minusa pobrali. Zdaj po lastnih zagotovilih poslujejo z dobičkom in redno izpolnjujejo obveznosti do bank.

Hotel Oleander

Glede prvega hotela Oleander se navaja, da je bil pri prodajni ceni 1,28 milijona evrov prodan z izgubo treh milijonov evrov. Pri tem anonimna ovadba trdi še, da je kupec Iztok Krumpak že mesec dni pred podpisom kupoprodajne pogodbe ustanovil podjetje Hotel Oleander – v ime podjetja je torej že tedaj vnesel ime hotela, čeprav naj ne bi bil prepričan, da bo hotel na javnem razpisu tudi dobil.

Krumpak nam je po telefonu zagotovil, da je ponudbo za hotel dal v začetku leta 2016, saj se v prvem krogu razpisanega zbiranja ponudb, katerega rok je bil 8. 9. 2015, nanj ni prijavil noben ponudnik. Razpis je bil torej podaljšan, Krumpak pa nam je zatrdil, da je bil kot ponudnik izbran na prvi stopnji. »Mislim, da sta bila še dva ponudnika, a nihče od njiju ni plačal varščine. Takrat smo ustanovili firmo Oleander, z namenom, da na podjetniškem skladu dobimo brezobrestni kredit,« je dejal.

STA
Skubin je z bil vrha HSE sporazumno razrešen konec preteklega meseca.

Zakaj tako nizka cena?

Krumpak je nadalje pojasnil, da je bila izklicna cena poldrugi milijon evrov, vendar sta bila vanjo vključena tudi komunalni prispevek in gradbeno dovoljenje za prizidek. Slednje je propadlo, podjetje Gost, d. o. o., ki je bilo lastnik hotelov, pa je zato zahtevalo še vračilo pripadajočega komunalnega prispevka. Pogajanja so bila po njegovih besedah trda, kupoprodajna cena pa je pri 1,28 milijona evrov po njegovem le navidez nizka, saj vanjo ni zajet tudi strošek vračila komunalnega prispevka.

Dodal je, da z Nikolićem ni nikoli govoril in ga tudi ne pozna, posel pa da je sklepal le z Golobom.

Iz HSE so nam odgovorili, da nepodpisanih pisem sicer ne komentirajo, saj »da se avtorji takšnih dokumentov zavedajo, da je kriva ovadba kaznivo dejanje in se pod pisma ne podpisujejo«. Kljub temu so nam pojasnili, da sta oba postopka dezinvestiranja potekala »transparentno in skladno z vsemi standardi, ki v primeru prodaje premoženja veljajo«. So pa sporočili, da so pripravljeni sodelovati z uradnimi organi, če bodo sprožili preiskavo.

Premogovnik Velenje
Prodajo enega od hotelov je vodil Ludvik Golob.

Več prahu dviguje hotel Barbara v Fiesi

Poletna rezidenca rudarjev na enem najlepših delov slovenske obale, ki so ga knapi zgradili z udarniškim delom, naj bi bila uradno ocenjena na 5,8 milijona evrov. Informacije nam na HSE iz razloga, da ne odgovarjajo na anonimke, niso hoteli potrditi, čeprav smo jo izrecno zahtevali. Navajanju te informacije sta se Nikolić in Golob izmikala že pred enim mesecem. Hotel so podjetju Eurotas hoteli v lasti Aleksandra Jančarja sicer prodali za 2,85 milijona evrov, pri tem pa naj bi bila samo pripadajoča plaža vredna skoraj dva milijona evrov.

Mediji so sicer pred kakšnim mesecem poročali, da je nekdanji predsednik uprave HSE Gorazd Skubin zaradi obtožb na račun »spornih poslovnih aktivnosti« Nikolića in Goloba proti njima začel interni postopek za preprečevanje in odkrivanje prevar. Kaj natanko se je iz tega razpletlo, ni jasno, jasno pa je nekaj drugega. Skubin je bil s svojega mesta že sporazumno razrešen, po naših informacijah zaradi pritiska Nikolića, česar na HSE niso zanikali.