Mladi Tolminci

Pozitivne misli in dejanja za spremembe

pk
26. 4. 2017, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ideja o Dobrosočnosti, kakor so poimenovane njihove dobrodelne akcije, izvira iz čudovite izkušnje, ki jo doživi vsak, ki pomaga sočloveku v stiski, o tem, kaj jih je napeljalo k temu, da se povežejo in delujejo dobrodelno, pove ekipa, ki stoji za projektom.

Facebook
Letos se trudijo za otroke, da bodo lahko šli na morje in starejše.
Podrobnosti o tem, kaj točno zbirajo, kako in kje, izveste na njihovi spletni strani www.dobrosocnost.si.

"Jeseni leta 2013 se je ob pijači razvila debata, kako bi za prihajajoče novoletne praznike lahko delili veselje tudi s tistimi, ki v tem času občutijo nemoč in obup zaradi težkih socialnih razmer. Na dan je prišel predlog, da bi zbirali nujne življenjske potrebščine in jih s pomočjo Centra za socialno delo Tolmin razdelili med ljudi," o svojih začetkih razlagajo mladi Tolminci, stari od 20 do 26 let.

Za otroke in starejše

Zastavili so si naslednji cilj: vsaki dve leti izpeljati dobrodelno akcijo. Uspešno so se lotili že dveh; leta 2013 in 2015. Letos je čas za novo, tako bodo že tretjič s svojim prostovoljnim delom ljudem vlivali upanje in optimizem ter prispevali k pozitivnim spremembam v Posočju. Sicer njihova skupina ne pripada nobeni organizaciji, sodelujejo pa z Rdečim križem in tolminskim centrom za socialno delo.

V letošnji zbiralni akciji se želijo približati na rob potisnjeni, prevečkrat pozabljeni skupini. »To so starejši občani, ki si kljub trdo prigarani pokojnini ne morejo privoščiti dostojnega življenja. Seveda pa ne bomo pozabili tudi na druge socialno šibkejše,« poudarjajo »dobrosočni«.

facebook
Tako množičen odziv, so Dobrosočni zabeležili v akcijah minulih let.

Za boljši svet

Za starejše tako letos zbirajo življenjske potrebščine, kot so živila z dolgim rokom trajanja in higienski pripomočki. Zbirajo tudi šolske potrebščine in denarne donacije (nakazila prek Rdečega križa), s katerimi bodo letos vsaj deset otrok peljali na morje.

»Vse naše delo, trud in živci, vloženi v delovanje, so potem nagrajeni z neverjetnim občutkom, ko vidiš, kako smo se ljudje pripravljeni povezati in pomagati, primakniti kamenček v skupni mozaik in ustvarjati boljši svet,« zaključne misli podeli članica organizacijske ekipe Nika Kaplja.