Razmere pred krizo

Višje plače za zaposlene in službe za brezposelne?

G.G.
11. 4. 2017, 10.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Takšne bi morale posledice visoke gospodarske rasti po mnenju direktorja Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjana Vasleta.

Profimedia
Stopnja anketne brezposelnosti v Sloveniji je lani znašala osem odstotkov, kar je eno odstotno točko manj kot predlani in najmanj od leta 2010, ko je znašala 7,3 odstotka.

V oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija je Vasle včeraj povedal, da si lahko z boljšimi razmerami na trgu dela “zaposleni obetamo višje plače, brezposelni pa nove zaposlitve”. Če se bo gospodarska rast še nadaljevala, si bomo, tako Vasle, privoščili višji življenjski standard in razmere se bodo vrnili na pot, ki smo jo bili vajeni pred izbruhom gospodarske krize v letih 2007 in 2008.

Nekateri gospodarstveniki, pritrdili pa bi jim tudi državljani, ki (zaenkrat) ne občutijo boljših razmer na svoji koži oziroma v denarnici, sicer pravijo, da so napovedi Umarja nerealne. Vasle izpostavlja, da se je poleg izvoza, vlečnega konja slovenskega gospodarstva, prebudila tudi industrija in domača potrošnja.

Da se bo uresničila napoved o 3,6 odsotni rasti v letu 2017 pa mora biti uspešno tudi črpanje evropskih sredstev. Če država ne bo počrpala 300 milijonov evrov bruseljskega denarja, bo rast nižja od napovedi, opozarja Vasle.