Svetovna zvezda

'Instagram predsednik' slaven preko meja svoje države … Slovaške?

B.K.
8. 3. 2017, 09.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tuji mediji so znova opazili Pahorjevo javno podobo na družabnem omrežju Instagram. Žal so bili znova površni pri razliki med Slovenijo in Slovaško.

instagram

»Donald Trump lahko vlada Twitterju, a na Instagramu ni kos slovenskemu kolegu,« so zapisali novinarji tiskovne agencije AP. V novici omenijo tudi, da je vzdevek slovenskega predsednika Barbika in da že od leta 2012 za svojo promocijo uporablja spletna družbena omrežja. Preseneča jih tudi dejstvo, da ima Pahor, ki predseduje le dvomilijonski državi, na Instagramu kar 24.000 sledilcev.

Pozitivni populist

V AP navajajo, da se Pahor zaveda nevarnosti očitkov o populizmu, a da razlikuje med negativnim in pozitivnim populizmom. Sam se ima za pozitivnega. »Sprejmem to tveganje. A obstaja razlika med negativnim in pozitivnim populizmom,« pravi.

Mare Vavpotič/M24
Predsednik podeljuje nagrado Demetru Bitencu.

Edinstvena možnost mediacije

Ker je Slovenija na eni strani članica Evropske unije, na drugi pa ima z Rusijo močnejše etnične vezi, piše AP, ima Pahor edinstveno pozicijo za mediacijo med vzhodom in zahodom.

Profimedia
Borut Pahor in Vladimir Putin leta 2009 v Moskvi na nogometni tekmi Rusija - Slovenija.

Slovenija ali Slovaška?

Pahorjeva samo-popularizacija pa očitne ne pomaga pri poznavanju Slovenije. Spletni portal britanskega časnika The Guardian je ob povzemanju AP novice storil majhno napako. V naslovu je zamešal ime države. »Spoznajte Boruta Pahorja, slovaškega Instagram predsednika,« se je nekaj časa glasil naslov članka na portalu, a so ga hitro popravili.