Grožnje s stavko

Nova bojna napoved ministrici: Prihajamo se pogajat

T.L.
6. 3. 2017, 11.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije so po sobotnem dogovor med ministrstvom in Fidesom še toliko bolj odločeni, da dosežejo spremembe glede plač in normativov.

Bobo
Ministrica pred novimi zahtevami za povišanje plač.

Podpisanega dogovora med ministrico Milojko Kolar Celarc in sindikatom Fides, ki je (znova) prestavila grožnjo stavke, niso pozdravili vsi z odprtimi rokami. Poročali smo, da so Sindikatu zdravstva Slovenije podpis sporazuma pospremili z besedami, da bodo "tisti, ki so čakalne vrste ustvarili, zdaj dobili nagrado, če jih skrajšajo".

Zdaj pa so se oglasili tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS), ki združuje večino medicinskih sester. V sporočilu za javnost so zapisali, da so po podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike zgolj "še toliko bolj odločeni doseči pravične in dostojne plače ter kadrovske standarde in normative, in sicer na vseh področjih oziroma v dejavnostih, kjer so prisotni medicinske sestre in ostali zaposleni v zdravstveni negi."

Nočejo več plače, ki komaj presega minimalno

Ministrici za zdravje je sindikat decembra lani napovedal zahtevo po odprtju kolektivne pogodbe za zaposlene v zdravstveni negi, ki je zdaj pripravljena za uskladitev z ostalimi sindikati podpisniki. V njej želimo urediti pogoje za dostojno delo in plačilo, ki je pri srednjih medicinskih sestrah za vse opravljeno delo in obveznosti, ki jih ni malo, trenutno le nekaj nad minimalno plačo. 

"V SDZNS se ne bomo več zadovoljili z drobtinicami, ki nam jih obljubljajo že (pre)dolgo, ampak želimo konkretne premike pri vseh odprtih vprašanjih (sistemske rešitve srednjih medicinskih sester, anomalije, kadrovski normativi, poklicno upokojevanje, …). Dovolj je bilo obljub, zdaj smo na vrsti mi, zato ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc seznanjamo in pozivamo: prihajamo se pogajati (ob tem pa ne pozabite, da je Republiški odbor SDZNS še vedno preoblikovan v stavkovni odbor)," sporočajo ministrici in javnosti. Je na obzorju nova stavka?