S trebuhom za kruhom

Zaradi situacije pri nas jih veliko delo išče v tujini

mk
1. 3. 2017, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Veliko slovenskih državljanov se zaradi slabih zaposlitvenih možnosti pri nas odloča za odhod v tujino. Preverili smo, kje se lahko zainteresirani pozanimajo o zaposlitvenih možnostih v tujini in koliko državljanov je Slovenijo zapustilo v zadnjih letih.

Dreamstime

Tisti, ki si želite svojo srečo z delom preizkusiti v tujini, lahko poleg zaposlitvenih portalov (na primer Moje delo, Moja zaposlitev), ki ponujajo tovrstna dela, več informacij pridobite tudi na portalu European Employment Services (Eures).

 Gre za omrežje javnih služb za zaposlovanje in njihovih nacionalnih partnerjev. Prek njega imajo delodajalci in iskalci zaposlitve priložnost za uresničevanje svojih zaposlitvenih ambicij. Eures deluje na območjih držav članic EU, Švice in Evropskega gospodarskega prostora, kamor spadajo še Norveška, Islandija in Liechtenstein. Prek njega je na voljo več kot tisoč svetovalcev, ki so v vsakodnevnem stiku z 8500 delodajalci, ki ponujajo 1,3 milijona delovnih mest.

Tudi Slovenija je prek zavoda za zaposlovanje vpeta v Eures. Pri enem izmed njihovih svetovalcev je možen tudi razgovor glede zaposlitve v tujini, na katerem svetovalci pregledajo vaš življenjepis in vam pomagajo pri iskanju zaposlitvenih oglasov.

Mladi odhajajo

Iz naše države je sicer v letih po globalni krizi kapitalizma leta 2008 vsako leto odšlo veliko prebivalcev, vendar je bil trend odhajanja v porastu tudi že pred krizo. Rekordno pa je bilo prav prvo leto, ko je kriza prizadela Slovenijo. Iz države je takrat odšlo skoraj 19 tisoč ljudi, od tega 10 tisoč mladih. Številke kažejo, da je bilo skoraj v vseh letih od vseh izseljenih več kot polovica takih, ki so mlajši od 35 let. S tem naša država izgublja prav tiste ljudi, ki bi morali biti njena prihodnost. Kljub temu pa ima Slovenija v zadnjih letih zaradi prihoda velikega števila tujih delavcev prirast prebivalstva pozitiven, kar pomeni, da je pri nas živi več ljudi.