Moške težave

Kaj še moški skrivajo pod hlačami?

Marija Šelek/Zarja
4. 3. 2017, 15.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ste vedeli, kako nemogoč kos oblačila je moška srajca? Šele potem, ko vidiš nekaj takega, kot so štrumpantli za srajco, se ti razjasnijo obzorja.

revija Zarja

Ste vedeli, kako nemogoč kos oblačila je moška srajca? Šele potem, ko vidiš nekaj takega, kot so štrumpantli za srajco, ki si jih je zamislil slovenski mladenič Nik Vene, se ti razjasnijo obzorja. Bizaren pripomoček za moške? Če nekaterim odpravlja poprej mučno zagato in so mu zanj hvaležni moški z vsega sveta, lahko podjetnemu Škofjeločanu samo čestitamo. Kitajci so ga takoj kopirali – na srečo zelo slabo.

Nekdanji odbojkar je resno zagrizel v študij ekonomije in se začel oblačiti v srajce, pri čemer mu je šlo silno na živce, da so mu nenehno lezle izza pasu. Da bi se za vekomaj znebil te težave, je pred dvema letoma iznašel pripomoček, ki ga je poimenoval T-holder. Ne, nima slovenskega imena, ker niti ne cilja na slovenski trg. Sprva je kazalo, da bo ostalo samo pri ideji, saj mu je znana platforma za množično financiranje Kickstarter produkt zavrnila, češ da ni v skladu s pravili. Kar Niku sicer ni bilo jasno. Fant je odšel na študijsko izmenjavo v Francijo, svojih »štrumpantlov« pa ni pustil pri miru, saj so se na družbenih omrežjih ljudje nanje zelo dobro odzivali. Vendar potrebnih sredstev ni pridobil niti na drugi platformi za množično financiranje, Indiegogo, po slabem letu dni od zamisli pa so si na Kickstarterju premislili in mu to pisno sporočili. Nik se je še malo bolje pripravil in projekt na Kickstarterju marketinško okrepil. Uspešno, saj je v prvih treh dneh zbral 3000 dolarjev in nato v mesecu in pol kar 58.000 dolarjev! Nik, pet šivilj, tiskar in dve grafični oblikovalki so zagrizli v delo, zagnali spletno prodajo in začeli dobivati izjemne odzive. Zaradi teh radodarnih komentarjev prvih strank je začel Nik svoje pasove za srajco izboljševati – in rodil se je S-holder. Z izboljšanim izdelkom je pred dvema tednoma začel novo kampanjo na Kickstarterju in samo v 12 dneh zbral 50.000 dolarjev. Akcija še traja in lahko ga podprete.

Kitajci so hitri

Če si mislite, da imajo moški silno čudne potrebe, imate morda prav, ampak Nik rešuje vsakdanjike moškim od Evrope, Azije, Afrike, Avstralije, Nove Zelandije pa do ZDA (kjer je največ »srajčarjev«) in moškim različnih poklicev. »Naročajo ga pravniki, direktorji, veliko je natakarjev, stevardes in stevardov, zelo hvaležen pa je bil neki profesor športne vzgoje. Nenehno je zunaj na stadionu, veliko se sklanja in naš pripomoček mu zelo olajšuje delovnik – res iskreno in srčno nam je zapisal svoje izkušnje,« je povedal Nik tik pred odhodom v London, kamor so ga povabili zainteresirani poslovni partnerji. Ti se kar sami oglašajo. Pogovori potekajo tudi s Turčijo, ZDA, Kanado.

Take pasove za srajce, ki so bolj podobni naramnicam za hlače na napačnem mestu, so najprej uporabljali vojaki. Ampak nekateri sodobni moški, ki so se s tem problemom začeli ukvarjati že malce pred slovenskim izumiteljem, pravijo, da bodo ti vojaški pripomočki zgolj uničili srajco skupaj z vašim spolnim življenjem. In vam v isti sapi seveda ponudijo ustrezen nadomestek: magnetke, ki držijo srajco za hlačami.

revija Zarja

Slovenski štrumpantli so res nekaj posebnega – nihče si še ni izmislil principa okoli stegna. Niku namreč ni bilo všeč, da bi si moral srajco pripenjati na nogavice in bi se mu tisti trak vil po vsej nogi. Pa tale trak okoli noge ne gre moškim na živce? »Pravijo, da ga nosijo brez težav po ves dan, saj ga po nekaj časa sploh ne čutijo več. Naša skrivnost ni zgolj v dobrem materialu, temveč tudi v jemanju mere – vsakega naredimo pravzaprav po meri. Kitajci so naredili ponaredek po naši ideji takoj po enem tednu našega pojavljanja na Kickstarterju. Očitno jim ni uspelo, saj kljub sedemkrat višji ceni (38 evrov, op. a.) uspevamo,« prijazno in v živahnem tonu pove 21-letni podjetnik. Tudi povsem iskreno odgovori na vprašanje, ali lahko ta hip od tega že živi. »Seveda, zelo dobro!« Lani decembra so dobili 350 naročil.

In to ni prav nič smešna številka. Nik in ekipa imajo v žepu še nekaj zamisli za izdelke (naslednji bo sicer za ženske), ki bodo za prave gospode nepogrešljivi. Njihov prvotni cilj je seveda obdržati srajco perfektno napeto za pasovi hlač, dolgoročni pa uspešna globalna blagovna znamka.

Čudežne spodnjice

Nekdanji maneken in modni režiser Rok Lasan je za takšne moške štrumpantle prvič slišal, vendar se spomni, da so včasih moški nosili posebna pripenjala za nogavice, ki takrat še niso bile iz tako kakovostnega elastičnega prediva in so moškim rade lezle dol. »Da bi si pripenjal srajco? Hm, če je to revolucionarna in uporabna pogruntavščina, zakaj pa ne? V teh časih je videz zelo pomemben in je treba poskrbeti, da si videti dobro. Prepričan sem, da si vsaj na snemanjih za spodnje perilo moški modeli pomagajo s kakšnimi pripomočki in triki, da je spodnje perilo videti boljše, bolj polno. Tako kot imate ženske čudežni nedrček, imajo fantje čudežne spodnjice.«

Petja Zorec, asistentka na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani in oblikovalka, specializirana za moška oblačila, zagovarja svobodo – tudi pri srajcah. »Ne maram pravil. Srajco lahko nosite delno zatlačeno, lahko jo imate čez hlače, kakor želite. Je pa drugače pri vojski in v poslovnem svetu, kjer velja uniformiranost, in tam takšni pripomočki zagotovo pridejo prav. Ne bi vam znala postreči z nobenim primerom posebnega moškega pripomočka za oblačila, jih pa za negovanje moške brade obstaja kar nekaj. Čeprav je treba povedati, da je brada 'in' v Sloveniji, medtem ko je zunaj že nekaj časa bolj moden deški videz – brez brade.«

Morda se boste posebno možatega počutili v spodnjicah, ki imajo všit poseben žepek za kondom (tudi za dekleta!), po naši kratki »raziskavi« pa imajo moški predvsem težave s srajcami. Lezejo jim iz hlač, ovratniki ne stojijo, kot bi morali, kravata jim binglja levo in desno – za vse so pogruntali bolj ali manj posrečene rešitve od obojestranskih lepilnih trakov do domačih izumov, pri katerih je treba razrezati staro srajco, in do magnetkov. Vso srečo, fantje, saj bo!