Tihi ubijalec

Javljalniki v niti desetini gospodinjstev

Janja Ambrožič/Dolenjski list
18. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prostori s kurilnimi napravami, ki so odvisne od zraka v prostoru, morajo imeti od 1. januarja senzorje ogljikovega monoksida.

Janja Ambrožič
Vgradnja senzorjev ogljikovega monoksida je ponekod obvezna.

Ogljikov monoksid (dejansko gre za ogljikov oksid) se sprošča pri nepopolnem izgorevanju trdnih, tekočih in plinastih goriv.

Gre za izjemno strupen plin, ki ga zaradi njegovih kemijskih lastnosti (je neviden, brez vonja in okusa) ne moremo zaznati, zato se ga je prijel tudi termin nevidni oziroma tihi ubijalec.

Zakonodaja od leta 2013

Vgradnja senzorjev, zakonodaja jo predvideva od leta 2013, je postala obvezna v prostorih s kurilnimi napravami, ki so odvisne od zraka v prostoru.

»Zakonodaja, ki predvideva javljalnike ogljikovega monoksida, velja od leta 2013, s 1. januarjem letos se je zaključilo prehodno obdobje, ko so te naprave postale obvezne,« je pojasnil Luka Piko iz GRC Novo mesto, ki dela na področju preventive.

Kot pravi, je statistika, ki govori o smrtnih žrtvah, zelo pomanjkljiva, saj tudi v medicini pogosto za starejše ljudi, ki so umrli zaradi njega, rečejo, da so umrli zaradi starosti. »Menim, da se v Sloveniji z ogljikovim monoksidom zastrupi od 80 do 100 ljudi,« je povedal Piko.

Zastrupitve s tem plinom so pogostejše v zadnjih letih, saj so si ljudje vgradili plastična in aluminijasta okna, »gips« plošče in naredili parne zapore, hiše so skoraj hermetično zaprte, in če v njih uporabljajo še kuhinjo napo in prezračevanje, v objektu ustvarijo podtlak, kar pomeni, da tisto, kar bi moralo v dimnik, ne gre tja.

Janja Ambrožič
Luka Piko: »Menim, da se v Sloveniji z ogljikovim monoksidom zastrupi od 80 do 100 ljudi.«

Ne zavedajo se problema

Pripomogli naj bi k preprečevanju zastrupitev z dimom in večji požarni varnosti, nadzor in sankcije niso predvideni, bodo pa nanje opozarjali dimnikarji. 

»Ocenjujem, da ima javljalnike mogoče dva odstotka tistih, ki bi jih morali imeti,« je dejal Piko in dodal, da se v tem mesecu odstotek najverjetneje ne bo dvignil nad 10. Ob tem je opozoril, naj ljudje ne nasedajo cenenim ponudbam.

Opazil je tudi, da k njim po javljalnike prihaja veliko ljudi, ki jih sploh ne potrebujejo. »Če ima kamin ali peč svež dovod zraka od zunaj, javljalnika ne potrebujete.«

Posebej pa je opozoril, da je največ težav z etažnimi plinskimi pečmi po blokih, saj se vsako stanovanje ogreva na svojo peč in ta porablja zrak iz prostora. Največkrat so te peči v kopalnicah, ki so zaprte.