Kriza javnega zdravstva

Mariborski travmatologi opozorili na nemogoče razmere

M.K./STA
30. 9. 2016, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zdravniki oddelka za travmatologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so v odprtem pismu novo vodstvo bolnišnice znova opozorili na kritične razmere.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot trdijo, na težave opozarjajo že pet let, a se stanje iz leta v leto samo še slabša. V. d. direktorja UKC Maribor Janez Lavre se bo z njimi prvič sestal že v ponedeljek.

Travmatologi opozarjajo, da ne morejo več opravljati svojega poslanstva, torej pomagati bolnikom, tako kot si želijo in kot bi bilo treba. Že pred petimi leti so zahtevali tretjo operativno dvorano, na to so znova opozorili letos, a se ni zgodilo še nič. Operativnega zdravljenja sklepnih poškodb tako že skoraj leto dni ne izvajajo.

"Čakalna doba v tem trenutku je neskončna, bolnikom pa sploh ne znamo povedati, kdaj bodo operirani. Take operacije so po navadi rutinske in bi jih morali normalno izvajati na dodatni mizi, operater bi moral biti specializant pod nadzorom mentorja. Trenutno imamo samo eno operativno mizo na dan, občasno tudi dve. Kdaj bo na voljo druga miza, se nikoli ne ve vnaprej," so poudarili na mariborski travmatologi.

Zaradi takšnih razmer je na oddelku delovno ozračje zelo slabo, saj se sploh ne ukvarjajo več s pravo medicino, pač pa jih izrabljajo za dela, ki bi jih morali opravljati začetniki, medtem ko ostajajo brez rednega treninga. Zaradi takšnega stanja je njihov najmlajši specialist travmatolog že dal odpoved in se zaposlil drugje.

Kadrovske in prostorske težave

Na travmatologiji so opozorili tudi na pomanjkanje medicinskih sester in drugega osebja, pa tudi na prostorske težave, saj so bolniške sobe prenatrpane z bolniki. "Šest bolnikov v eni sobi je absolutno preveč. To niso humane razmere, v katerih bi se bolnik po težji poškodbi in operaciji počutil varno in udobno. Poleti je v teh sobah ves čas preko 30 stopinj, nobenega sistema za hlajenje ni," so pojasnili na oddelku in dodali, da je bolnike težko vsak dan gledati v takih razmerah.

Vzrok res le finance?

Ob tem se še sprašujejo, ali so resnični vzrok za omenjene težave le finance, in dodali, da se da z dobro voljo in pozitivno usmerjenostjo tok negativnih vplivov, ki skušajo uničiti javno zdravstvo, marsikaj spremeniti.

Prvi mož bolnišnice Lavre je povedal, da je dan pred prejemom odprtega pisma vsem kirurgom že poslal povabilo na ponedeljkov sestanek, na katerem bi se dogovorili kako in kaj. Najprej želi, da svoje težave predstavijo vodstvu hiše, obenem pa od njih pričakuje, da bodo predstavili tudi možne rešitve.

"Sem zelo odprt za drugačne oblike dela in če drži, da so pripravljeni pomagati, potem menim, da se bomo hitro dogovorili," je dejal Lavre in potrdil, da je na travmatologiji precej težav tudi v zdravstveni negi, o čemer se bo pogovarjal tudi na sestanku z glavno sestro omenjenega oddelka.